Revolucionarna garda kaže kako se ne boji sankcija

Revolucionarna garda kaže kako se ne boji sankcija

IRANSKA revolucionarna garda odgovorila je na namjeru SAD-a da ju stavi na listu terorističkih organizacija, rekavši kako će takav potez rezultirati isključivo jačanjem organizacije, a stav je prenio jedan visoki dužnosnik.

Washington je jučer objavio kako namjerava staviti dio (elitnu postrojbu Quds) ili čak cijelu Gardu na listu terorističkih organizacija, što bi dalo ministarstvu financija mogućnost zamrzavanja financijskih sredstava iranske "države u državi", kako su Gardu nazvali u State Departmentu. Budući da Revolucionarna garda nema značajna sredstva u SAD-u, taj bi potez bio više simbolički, ali se SAD nada da bi njen primjer mogle slijediti i ostale zapadne zemlje. Doduše, uzevši u obzir da EU na svom popisu terorističkih organizacija nema ni Hezbollah, libanonsku kopiju Garde, teško da će se to dogoditi.

"Ne samo da Revolucionarna garda neće biti izolirana, nego će čak i nastaviti sa svojim trendom jačanja", rekao je ravnatelj političkog ureda Garde, zvan Javani.

"Amerikanci se bore s islamskim sustavom 27 godina i stalno smišljaju zavjere protiv njega. Ali Revolucionarna garda je na sebe preuzela dužnost obrane islamskog sustava i u tom smislu će iz dana u dan samo povećavati svoju sposobnost", rekao je Javani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revolucionarna garda je zasebna vojna struktura u Iranu, koja se smatra čuvaricom islamske revolucije. Nije pod zapovjedništvom regularne vojske, ima vlastitu pješadiju, zrakoplovstvo, mornaricu, a osim toga sudjeluje i u mnogim poslovima u samom Iranu.

Američki vojni dužnosnici već dugo vremena optužuju Quds, elitni dio Garde, za financiranje, pomaganje i podučavanje šijitskih pobunjenika u Iraku.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara