Revolucionarni val se nastavlja: Prosvjedi u Iranu, Bahreinu i Jemenu

Foto: AFP

IRANSKI dužnosnik Kazem Jalali potvrdio je kako su u jučerašnjim sukobima policije i prosvjednika poginule dvije osobe. Također, jučer je više ljudi ranjeno, a jedna soba je upucana. Iranska policija potvrdila je smrt jedne osobe u neredima i okrivila skupinu pobunjenika koji su pucali u okupljenu masu. Politička elita traži smrtnu kaznu za bilo kojeg lidera opozicije koji bi se pridružio prosvjedima, prenosi Al-Jazeera.

Dvoje mrtvih u Bahreinu

Amerika i Saudijska Arabija vrlo pažljivo promatraju razvoj događaja u Bahreinu. Prosvjednici iz redova šijitske većine bune se protiv sunitske kraljevske obitelji, javlja BBC. Rezultat inicijative su jučerašnji  prosvjedi po cijelom otoku i pokušaj stvaranja ugođaja s egipatskog trga Tahrir u centru glavnog grada Maname. Fotografije koje su prosvjednici objavili na internetu pokazuju kako policija napada miroljubive prosvjednike sa suzavcem i gumenim metcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na desetke prosvjednika je ranjeno, a dvoje ubijeno. Jučer je preminuo 21-godišnjak nakon što je pogođen gumenim metkom, a danas je na pogrebnom maršu za poginulog mladića jedna osoba ustrijeljena sačmaricom te je preminula. Nedvojbeno da će ovakav razvoj događaja samo povećati otpor prosvjednika koji traže novi ustav i prestanak kršenja ljudskih prava u Bahreinu.

Suzavcem i mecima za uspavljivanje na prosvjednike u Jemenu

Prema pisanju Wall Street Journala, u Jemenu su sigurnosne snage rastjeravale stotine prosvjednika koji se okupljaju već peti dan nakon sukoba koji je izbio još u petak između provladinih i antivladinih aktivista u glavnom gradu Sana. Na prosvjednike protiv sadašnjeg režima su bacana kamenja i većina ih je izložena drugim oblicima brutalnog nasilja.

Za sada sigurnosne službe drže sukobe pod kontrolom ali sve su brojnije optužbe od strane aktivista za ljudska prava i opozicije kako vlada upotrebljava pretjeranu silu. Associated Press navodi u svojim izvješćima kako je danas policija upotrijebila suzavce i metke za uspavljivanje. Jedan svjedok je vidio kako uniformirani pripadnici sigurnosne službe batinaju prosvjednike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara