Rexhepi o stanju na kosovu

Kosovski premijer Bajram Rexepi izrazio je zabrinutost najnovijim izgredima na Kosovu, ocijenivši da oni štete postignutom napretku i ugledu Kosova.

Govoreći za Glas Amerike, za emisiju na albanskome jeziku, Rexepi je rekao da iza takvih nasilnih izgreda stoje "kriminalni elementi" kojima ne odgovara poboljšanje stanja na području sigurnosti.

On je izrazio uvjerenje kako će se započeti proces prenošenja ovlasti od UNMIK-a na kosovske institucije nastaviti dolaskom novog civilnog upravitelja Harrya Holkera. Rexepi drži da je nerealno očekivati da se do kraja ove godine izvrši prijenos svih predviđenih ovlasti na kosovske institucije i kako će se činiti napori da postupno i rezervirane ovlasti UNMIK-a pređu u ruke kosovskih institucija.

Rexhepi je ukazao na potrebu tješnje suradnje kosovskih institucija s međunarodnim čimbenicima na Kosovu, prije svega Misijom UN-a, kako bi se unaprijedili procesi demokratizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Kosova je rekao da povremene teške provokacije srpske vlade ne jenjavaju, izažavajući uvjerenje da će Europska unija djelovati preventivno i neće dopustiti težnje Beograda da Kosovo uključi u preambulu Ustava Srbije, jer to onemogućava dijalog i stvara nepovoljnu klimu.

"Mi se nadamo da Beograd neće poduzeti jedan takav pogrešan korak, jer u suprotnome i mi ćemo zauzeti sasvim drugačije pozicije" rekao je premijer Kosova Bajram Rexhepi.

(Hina) bb sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara