Rezultati referenduma bitno usporavaju ulazak Hrvatske u EU

NAKON što su i Francuska i Nizozemska na referendumima odbili Europski ustav, a nagađa se da će ga odbiti i Velika Britanija, sve su manje šanse da će se EU dalje rapidno širiti, što nikako ne ide u prilog zemljama koje se nadaju članstvu, među kojima je i Hrvatska.

To je nedavno potvrdio i Phillip Henderson, potpredsjednik njemačkog Fonda George Marshall iz Washingtona.

“Francusko odbacivanje Europskog ustava imat će negativne posljedice po zemlje koje pretendiraju na uključenje u Europsku uniju.” - smatra Henderson.

"Vjerujem da će zemlje koje su na rubu ili su u uznapredovalim pregovorima, kao što su Hrvatska, Makedonija, a na jesen ove godine možda i Turska, doživjeti pauzu. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog zaokupljenosti Unije unutarnjim raspravama kako povratiti dinamiku za proširenje." - dodao je Henderson.

Engleski dnevnik “Guardian” nagađa da će žrtva odbijanja Ustava biti uspjeh Europske unije u stabilizaciji na prostorima bivše Jugoslavije. Guardian dalje piše da se Hrvatska još može nadati članstvu, ali da Srbiji ovakva situacija nikako ne ide u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski dnevnik "Independent" smatra da je Europski ustav mrtav i da su to potvrdili i Nizozemci i Francuzi, dok "Daily Telegraph" piše kako je odbijanje Ustava na referendumima znak da se Unija okreće samoj sebi i ne razmišlja o daljnem proširenju.

Neki analitičari smatraju da je Tony Blair privatno oduševljen rezultatima koji mu omogućavaju da izbjegne raspisivanje referenduma koji bi mogao izgubiti. Smatra se da Englezi neće htjeti prihvatiti Ustav, jer se boje da će prihvaćanjem zajedničkog zakonodavstva i promijenom valute izgubiti vlastiti suverenitet.

Ovome ide u prilog i izjava španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa koji je rekao: "Bez sumnje, rezultati ovih referenduma će utjecati na ulazak novih zemalja članica u Europsku uniju."

No, glasnogovornica Europske komisije Francoise Le Bail "utješila" nas je izjavom: "Proces ratifikacije i proces proširenja dva su odvojena procesa. Europsko vijeće donosi odluke u budućim proširenjima uključujući Hrvatsku i Tursku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara