RH i Austrija potpisale sporazum o pomoći u kaznenim predmetima

HRVATSKA ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović i njezin austrijski kolega Dieter Boehmdorfer potpisali su u četvrtak u Zagrebu ugovor o uzajamnoj pomoći u kaznenim predmetima, čime bi se trebala olakšati komunikacija između austrijskih i hrvatskih tijela kaznenog progona i sudova.

Ugovor između Hrvatske i Austrije o dopuni Europske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim predmetima, te dodatni protokol o olakšavanju primjene Konvencije, prvi je takav sporazum koji je Hrvatska sklopila s bilo kojom zemljom.

"Ovaj će ugovor omogućiti neposrednu komunikaciju naših pravosudnih tijela", rekla je novinarima Antičević Marinović nakon potpisivanja.

"U ime Vlade mogu reći ... da je potpisivanje ugovora odraz težnje da se unaprijedi dosadašnja pravna pomoć, koja je i prije dobro funkcionirala, ali je trebalo omogućiti nove mehanizme", kazala je Antičević Marinović.

Ona je kazala da se "zbog otvaranja granica, globalizacije i unaprjeđenja gospodarstva, nameće potreba reguliranja međunarodne pravne pomoći na ovakav način", dodajući da je "ugovor odraz povjerenja Austrije u hrvatska pravosudna tijela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boehmdorfer je ocijenio da je suradnja hrvatskog i austrijskog ministarstva pravosuđa na vrlo visokoj razini, te da je "puno bolja od suradnje koju Austrija ima s nekim članicama Europske unije".

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Boehmdorfer je kazao da se isto tako zauzima za potpisivanje sporazuma između dviju zemalja o pravnoj pomoći u drugim sektorima koji izlaze iz okvira kaznenog prava.

"Bez zadrške se zalažem za sličan sporazum koji bi regulirao građansko-pravna pitanja. Sada se intenzivira suradnja između Austrije i Hrvatske, osobito u gospodarstvu, a tu se nameću pitanja građansko-pravne naravi, kao što su to financijska i gospodarska pitanja", rekao je austrijski ministar.

Hrvatska i Austrija potpisnice su Europske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim predmetima, koja predviđa i bilateralne ugovore iz ove oblasti kojima se detaljnije regulira komunikacija među pravosudnim sustavima i olakšava primjena Konvencije.

Ovim ugovorom omogućuje se uspostava fleksibilnije komunikacije između nadležnih tijela kaznenog progona i sudova, te izravna razmjena informacija i dokaza, odnosno drugih sudskih akata, bez posredovanja ministarstava pravosuđa ili vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara