RH OČEKUJE OD SVJETSKE BANKE POTPORU PRIVATNOM SEKTORU

Izaslanstvo hrvatske Vlade reklo je u subotu Svjetskoj banci kako će Vlada provesti programe neophodne da bi dobila i drugi dio kredita za strukturalno prilagođavanje i naglasilo kako Hrvatska očekuje da Svjetska banka više jača privatni sektor.

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem, sudjeluje u subotu i nedjelju na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu.

Izaslanstvo je u subotu imalo niz razgovora u Svjetskoj banci i Međunarodnoj financijskoj korporaciji (IFC), prvenstveno o izvršenju programa SAL, zajma za strukturalnu prilagodbu hrvatskih mirovinskih i socijalnih fondova.

Razgovarali smo prije svega o "vladinim obvezama vezanim za zakon o stečaju, zakon o trgovačkim društvima, kao i gdje smo sa zakonom o radu", rekao je Linić hrvatskim novinarima nakon razgovora.

"Mogli smo zajednički zaključiti da će u prioritetima Vlade prije izbora, programi, koje smo zacrtali da bi mogli povući drugu tranšu SAL-a, biti i ostvareni", rekao je Linić.

Izaslanstvo se u Svjetskoj banci susrelo s potpredsjednikom za Europu i središnju Aziju, Johannesom Linnom i izvršnim direktorom zaduženim za Hrvatsku, Adom Melkertom, a u IFC-u s izvršnim potpredsjednikom Peterom Woickeom.

Razgovori u IFC-u, dijelu grupe Svjetska banka, uglavnom su se odnosili na poticanje privatnog sektora u Hrvatskoj.

"Razgovarali smo i kako Svjetska banka treba više biti prisutna u jačanju kapitala privatnih trgovačkih društava. Tu smo razgovarali o društvima u sektoru prerade hrane, brodogradilištima, osiguravajućim društvima i Poštanskoj banci", kazao je Linić.

Linić je rekao kako je hrvatska strana istaknula da bi trebalo pripremiti "novi program između Svjetske banke i Vlade pod nazivom PAL koji će se više okrenuti organizaciji Vlade, organizaciji uprave, organizaciji javnih poslova, a sve u funkciji da budemo efikasniji i blizu standarda Europske unije".

Hrvatsko izaslanstvo u nedjelju će posjetiti MMF gdje će razgovarati o stand-by sporazumu i rezulatima u prvom polugodištu ove godine.

"Moram reći da smo se dosta mirno pripremili za taj sastanak jer su i globalni podaci o rezultatima hrvatskog gospodarstva i kontroli trošenja sredstava za prošlu godinu pozitivni, a i pored europske i svjetske krize možemo reći da se ti trendovi nastavljaju i u ovoj godini", kazao je Linić.

On je rekao kako predstavnici američkih tvrtki nastoje ostvariti kontakte s hrvatskim izaslanstvom i da su posebno zainteresirani za infrastrukturne projekte, ceste, željeznice i naročito naftovod koji bi vodio iz Constance na Crnom moru do Hrvatske.

Hrvatsko izaslanstvo će u ponedjeljak imati bilateralne susrete s predstavnicima američkog Ministarstva energetike, Američke gospodarske komore i Agencije za razvitak trgovine.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara