Riba na jelovniku smanjuje agresivnost u stresnim situacijama
Tekst se nastavlja ispod oglasa
AKO JE vjerovati jednom japanskom istraživanju provedenom na uzorku od 22 studenta, ljudi bi trebali jesti više ribe ako žele izbjeći agresivnost u stresnim situacijama.
Pojedine vrste riba sadrže docosaheksnu kiselinu (DHA) koja smanjuje agresivno ponašanje u stresnim ispitnim fazama.
Dvadeset i dva japanska studenta primala su dnevno tijekom tri mjeseca preparat sa 1,5 do 1,8 grama DHA. Devetnaest sudionika kontrolne skupine dobivalo je lažni preparat. Dok su ispitanici te skupine pokazivali pojačanu agresivnost prema drugim osobama tijekom faze učenja i ispita, u DHA-skupini ponašanje studenata ostalo je nepromijenjeno.
DHA se nalazi u masti riba kao što su haringa, losos i skuša (lokarda). Zbog toga bi ljudi u stresnim situacijama, savjetuje ekotropolog Katrin Raschke iz njemačkog Društva za medicinu prehrane i dijetetiku, trebali umjesto za čokoladom posegnuti za žemljama s lososom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultat istraživanja utoliko je zanimljiviji što je poznato da Japanci kao najveći potrošači ribe ionako uzimaju više DHA od Europljana ili Amerikanaca. U početku testa u japanskih je studenata DHA već činio tri posto svih masnih kiselina u krvi. Ta se vrijednost tijekom pokusa udvostručila. Kod ostalih, primjerice Amerikanaca, ali i Nijemaca, DHA prema procjenama iznosi tek jedan posto.
DHA je važan sastavni dio fosfolipida u mozgu. Taj je eicosan važan za razvoj mozga djeteta za vrijeme trudnoće, u dojenčadi i djece.
Pojedine vrste riba sadrže docosaheksnu kiselinu (DHA) koja smanjuje agresivno ponašanje u stresnim ispitnim fazama.
Dvadeset i dva japanska studenta primala su dnevno tijekom tri mjeseca preparat sa 1,5 do 1,8 grama DHA. Devetnaest sudionika kontrolne skupine dobivalo je lažni preparat. Dok su ispitanici te skupine pokazivali pojačanu agresivnost prema drugim osobama tijekom faze učenja i ispita, u DHA-skupini ponašanje studenata ostalo je nepromijenjeno.
DHA se nalazi u masti riba kao što su haringa, losos i skuša (lokarda). Zbog toga bi ljudi u stresnim situacijama, savjetuje ekotropolog Katrin Raschke iz njemačkog Društva za medicinu prehrane i dijetetiku, trebali umjesto za čokoladom posegnuti za žemljama s lososom.
Rezultat istraživanja utoliko je zanimljiviji što je poznato da Japanci kao najveći potrošači ribe ionako uzimaju više DHA od Europljana ili Amerikanaca. U početku testa u japanskih je studenata DHA već činio tri posto svih masnih kiselina u krvi. Ta se vrijednost tijekom pokusa udvostručila. Kod ostalih, primjerice Amerikanaca, ali i Nijemaca, DHA prema procjenama iznosi tek jedan posto.
DHA je važan sastavni dio fosfolipida u mozgu. Taj je eicosan važan za razvoj mozga djeteta za vrijeme trudnoće, u dojenčadi i djece.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati