Ribari duž Jadranske obale prosvjedovali zbog cijena plavog dizela

HRVATSKI ribari su danas mirnim prosvjedom blokirali ribarske luke od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije zbog visokih cijena plavog dizela koja im ugrožava egzistenciju. U prosvjedima je ukupno sudjelovalo oko 300 ribarskih brodova, no predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović kazao je da je odaziv bio zadovoljavajući, iako nije stopostotan.

Baranović poručuje da hrvatska Vlada snosi odgovornost za daljnju sudbinu hrvatskog ribarstva:"Ribarima je potrebna žurna pomoć u idućih nekoliko dana, eventualno tjedana".

Predsjednik Sindikata ribara  podsjetio je da je premijer Ivo Sanader prije tri mjeseca, nakon što je uskraćen ZERP, obećao da će voditi posebnu brigu o ribarskom sektoru, te mu je poručio kako sada kao političar ima priliku da pokaže svoju vjerodostojnost i iskrenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić je bio prisutan prosvjedu u splitskoj luci. Rekao je da razumije probleme hrvatskih ribara te kako je njima teže nego ribarima u zemljama EU i na Sredozemlju, jer za istu količinu i kvalitetu ribe zbog troškova imaju dvostruko manju zaradu. Božanić je priopćio da je Ministarstvo izradilo više prijedloga o prevladavanju ribarskih poteškoća te da se o tome pregovara s Ministarstvom financija, nakon čega će konačnu odluku donijeti Vlada.

D.M.
Foto:mps.hr(arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara