Ribić: Tražit ćemo dvoznamenkasto povećanje plaća javnih i državnih službenika

PREDSJEDNIK Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je danas da će od Vlade tražiti dvoznamenkasto povećanje plaća zaposlenih u javnim i državnim službama.

Ribić je, na konferenciji za novinare, kazao da su sindikalci pozvani da sutra dođu u Vladu, kako bi razgovarali o smjernicama financijske politike.

Rast plaća od pet posto, koji je najavio ministar financija Ivan Šuker, Ribić smatra nedovoljnim, budući da takav rast neće pokriti gubitke koje je zaposlenicima nanio istodobni rast životnih troškova.

Ribić je podsjetio da su plaće u javnim i državnim službama u prošle 2,5 godine rasle za svega tri posto, uz istodobni rast životnih troškova od osam posto.

U međuvremenu je rastao i BDP, i u četiri godine mandata ove vlade, njegov ukupni rast bit će 36 posto, no javni i državni službenici u njemu neće sudjelovati, rekao je Ribić, tumačeći da će, uz planirani rast plaća, Vlada za sedam posto smanjiti kupovnu moć 250 tisuća ljudi i njihovih obitelji.

Upozorio je da Vladina politika plaća posredno utječe i na plaće zaposlenih u gospodarstvu, jer je riječ o najvećem poslodavcu u državi.

Ustvrdio je i da plaće zaposlenih u gospodarstvu rastu znatno brže nego plaće onih koje zapošljava država, te da su i plaće zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave negdje veće i za 50 posto.

"Vlada se prema svojim zaposlenicima odnosi dvostruko gore nego drugi poslodavci u zemlji", rekao je Ribić, koji kolege iz gospodarskih sindikata smatra sukrivcima za propast Nacionalne politike plaća, jer su odbili Partnerstvo za razvoj, koje im je ponudila bivša vlada Ivice Račana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara