Rice: Iran ne drži korak s promjenama na Bliskom istoku

AMERIČKA državna tajnica Condoleezza Rice rekla je u četvrtak da Iran ne drži korak s velikim promjenama koje se događaju na Bliskom istoku i upozorila da Iranci sebe ne bi trebali smatrati imunima na promjene.

Rice je ponovila zabrinutost Sjedinjenih Država nuklearnim programom Teherana i navodeći da je Iran pokrovitelj terorizma rekla da ta zemlja "ne drži korak s regijom koja snažno nastoji krenuti naprijed prema postizanju rješenja dvije države" u mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca.

"Iranci se ne bi trebali smatrati imunima na velike promjene koje se događaju u regiji i nadamo se da će se početi angažirati na ponašanju koje će biti više stabilizirajuće", rekla je Rice nakon susreta s kuvajtskim ministrom vanjskih poslova Šeikom Mohammedom al-Sabahom.

Predsjednik Bush je širenje demokracije u svijetu, posebice na Bliskom istoku, učinio jednom od temeljnih značajki svoje vanjske politike u drugom mandatu. Uspješne izbore u Iraku, Afganistanu te na Palestinskom teritoriju SAD smatra ohrabrujućim znacima da demokracija hvata korijena i na ovom području.

Rice je čestitala al-Sabahu na ovotjednoj odluci njegove vlade da dopusti i ženama da glasuju i kao kandidati sudjeluju na parlamentarnim izborima.

Ona je zakon kojim je kuvajtski parlament dopustio sudjelovanje žena u izbornom procesu nazvala prekretnicom koja može biti model za druge zemlje u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara