Rice: O rezoluciji o Iraku glasovat će se u predstojeća dva dana

O UN-ovoj rezoluciji o Iraku morat će se bez sumnje glasovati "u predstojeća dva dana", rekla je u ponedjeljak savjetnica američkog predsjednika Georgea Busha za nacionalnu sigurnosti Condoleezza Rice.

"Teško je precizno reći kada će se održati glasovanje, no čini se da bi se to moglo realizirati u predstojeća dva dana", ocijenila je Rice na konferenciji za novinare održanoj uoči početka summita zemalja G8 koji će se održati u Sea Islandu u američkoj državi Georgiji.

Cilj rezolucije, koju su predložile SAD i Velika Britanija, je zajamčiti prijenos ovlasti na iračku prijelaznu vladu 30. lipnja, što bi se trebalo ostvariti postupno i dovesti do organizacije općih izbora do siječnja 2005. Također bi trebalo precizirati pod kojim će uvjetima koalicijski vojnici ostati u Iraku nakon 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvobitna američko-britanska rezolucija naišla je na rezerve, posebno Francuske i Rusije, zemalja koje raspolažu pravom veta u UN-ovu vijeću sigurnosti. SAD su u ponedjeljak dužne podnijeti novi prijedlog rezolucije. "Intenzivne diplomatske konzultacije vođene u subotu i nedjelju rezultirale su novim pozitivnim promjenama u američko-britanskom nacrtu rezolucije, ali postoje još neka pitanja oko kojih se moramo dogovoriti ", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Jurij Fedotov.

"Intenzivne konzultacije nastavit će se i danas i nadamo se da će i naše stajalište biti uzeto u obzir kada budemo razgovarali o konačnom planu rezolucije, o kojoj ćemo glasovati u predstojećih nekoliko dana", rekao je ruski diplomat. Neimenovani UN-ovi diplomati vjeruju da bi se o planu rezolucije moglo glasovati već u utorak.

(Hina) xmh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara