RICE OBJAŠNJAVA KAKO SAD ZNA DA IRAK LAŽE

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice optužila je u četvrtak Irak da se ne želi razoružati i da obmanjuje Ujedinjene Narode i međunarodnu zajednicu želeći dobiti na vremenu.

´Kako onim što čini tako i onim što ne čini Irak dokazuje ne da je zemlja koja je čvrsto odlučila razoružati se, nego zemlja koja nešto krije´, napisala je Rice u članku objavljenom u četvrtak u New York Timesu.

´Irak se još ponaša prema inspekciji kao da se radi o igri. Morao bi znati da vrijeme istječe´, kazala je Rice.

U još jednom naporu najviših američkih dužnosnika da pokažu sve skeptičnijim saveznicima i međunarodnoj javnosti da imaju dokaz potreban za vojni napad na Irak Rice je, ukazavši da Irak ima obvezu razoružati se i dati dokaze za to, usporedila njegovo ponašanje i ponašanje drugih zemalja koje su se odlučile razoružati.

Zemlje koje su se odlučile razoružati poput Južne Afrike, Kazahstana i Ukrajine vodile su inspektore do oružja i proizvodnih postrojenja, odgovarale na pitanja prije nego su i postavljena te javno izjavljivale svoju želju i pozivale svoje građane da surađuju.

Tako je surađivala Južna Afrika kada je 1989. odlučila demontirati svoj program nuklearnog oružja i uništiti sedam atomskih bombi, tako su surađivali Ukrajina i Kazahstan kada su se odlučili riješiti nuklearnog oružja, interkontinentalnih raketa i teških bombardera naslijeđenih od bivšega Sovjetskog Saveza, piše Rice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasuprot tome ponašanje Iraka ne može biti oprečnije.

Umjesto predanosti razoružanju, Irak je na najvišoj političkoj razini odlučio zadržati i sakriti oružje, što predvode Saddam Hussein i njegov sin Qusay. Umjesto provedbe inicijative za razoružanje Irak održava institucije čija je jedina svrha da ometaju rad inspektora UN-a. Umjesto pune suradnje i otvorenosti, Irak je dao lažnu deklaraciju UN-u, 12.000 stranica laži, piše Rice.

Savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost navodi konkretno kako Irak nije objasnio svoje nastojanje da dođe do obogaćenog urana u inozemstvu, proizvodnju goriva za rakete koje tvrdi da ne posjeduje te praznine koje je ranije utvrdio UN u objašnjenju što se dogodilo s više od dvije tone sirovog materijala potrebnog za proizvodnju antraksa i drugog biološkog oružja.

Irak ne dopušta inspektorima neometan rad i pristup mjestima koje žele pregledati, ne dopušta nadzor iz zraka, a popis ljudi koji su radili na oružju za masovno uništavanje završava s 1990. iako su Ujedinjeni Narodi utvrdili da su programi nastavljeni i nakon toga, kaže Rice.

´Imajući na umu dvoličnost režima, na najnovija obećanja da će bolje surađivati može se gledati samo kao na pokušaj kupovanja vremena´, tvrdi ona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara