Rice poziva na istinske napore za mir na Bliskom Istoku

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u ponedjeljak Izrael i Palestince da poduzmu istinske napore za mir na Bliskom Istoku.

"Vrijeme je da dvije strane poduzmu maksimum napora i pruže miru istinsku priliku", rekla je Rice na konferenciji za novinare u Ramallahu nakon susreta sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Državna tajnica je potvrdila da Sjedinjene Države žele "biti jako uključene" u mirovni proces, kao i sigurnosne obveze između Izraela i Palestinca, ali Washington očekuje od dviju strana da učine "istinske napore".

Rice je uz ostalo čestitala predsjedniku palestinske samouprave Mahmudu Abasu na poduzimanju konkretnih mjera sprečavanja napada oružanih skupina na Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zadovoljni smo što predsjednik Abas poduzima konkretne sigurnosne mjere i zbog uspostave zakona i reda", izjavila je Rice na toj konferenciji za novinare s palestinskim čelnikom.

Abas je izjavio da je sklon osnivanju "čvrste" palestinske države, u mirnim odnosima sa Izraelom.

"Poduzet ćemo sve kako bi 'mirovne smjernice' bile pokrenute i nadamo se da će Izraelci poduzeti isto jer je to jedini način uspostave čvrste neovisne palestinske države u mirnim odnosima uz Izrael, rekao je.

(Hina) xtm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara