Rice u Moskvi: Rusija i SAD nastavit će razvijati odnose

Rusija i SAD nastavit će razvijati svoje odnose unatoč tome što imaju različite poglede na niz pitanja, rekao je u srijedu novinarima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka u Moskvi s američkom državnom tajnicom Condolezzom Rice.

"Unatoč neizbježnom razmimoilaženju u pogledima na niz pitanja, naši odnosi imaju čvrstu osnovu ... i Rusija i SAD spremni su dalje razvijati te odnose", rekao je Lavrov, a prenijele su ruske novinske agencije.

Rusija je zainteresirana za demokratske Sjedinjene Države koje igraju aktivnu ulogu na međunarodnoj sceni, istaknuo je.

"Kao što SAD želi da Rusija bude stabilna i demokratska, tako je Rusija zainteresirana za demokratske Sjedinjene Države koje igraju aktivnu ulogu na međunarodnoj sceni".

No, Lavrov je dao do znanja da Moskva, glede američke potpore narodnim revolucijama u Gruziji i Ukrajini, želi da se postave pravila igre.

"Uvjeren sam da SAD, isto kao i Rusija, želi stabilnost u međunarodnim odnosima, te da će to nastojati postići na temelju međunarodnog prava", kazao je Lavrov.

Američka državna tajnica Rice izjavila je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lavrovom da su SAD i druge zemlje širom svijeta zabrinute zbog stanja medija u Rusiji. Nije propustila ukazati na činjenicu da u Rusiji ne postoje nezavisne TV postaje, no nije za očekivati da će njezina izjava stići do ruskih građana jer je televizijske mreže nisu prenijele.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon susreta s Lavrovom, Rice se sastala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Na početku razgovora Putin je izrazio nadu da će Rice na dužnosti državne tajnice nastaviti razvijati američko-ruske odnose. Također je rekao da je njezin rad pomogao u "podizanju odnosa između Ruske Federacije i SAD-a na visoku razinu na kojoj se sada nalaze".

I Putin i Rice su pohvalili zajedničku suradnju na području globalnih problema, poput terorizma i regionalnih sukoba, no američka visoka dužnosnica je ocijenila da Putin uživa previše ovlasti i poručila da Washington pomno prati sudski proces protiv naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog.

Istaknula je da je s Putinom vrlo direktno razgovarala o pravima stranih ulagača i poručila da ulagači čekaju na signal da je u Rusiji zaista na snazi vladavina zakona.

"Brine nas tolika koncentracija predsjedničke moći ... da bi se odnosi SAD-a i Rusije zaista produbili, potrebno je da se Rusija razvija u smjeru demokracije", istaknula je Rice.

Svoje je opaske, međutim, ublažila izjavom da, zbog pitanja demokracije, ne želi vidjeti Rusiju izoliranom, te da će podržati nastojanja Rusije da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

(Hina) xkga/xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara