Riječi utjehe: Srbi su jedan od najstarijih naroda

Riječi utjehe: Srbi su jedan od najstarijih naroda

SRPSKA akademija nauka i umjetnosti sredinom (SANU) osamdesetih je godina izdala famozni Memorandum koji shvaćen kao strateški program srpske inteligencije, a odredio je smjer rješenja srpskog pitanja unutar tadašnje SFR Jugoslavije.

SANU nekad i sad

Memorandum je objavljen 1986. godine, a haški uznik i preminuli krvolok Slobodan Milošević pokušao ga je sprovesti početkom devedesetih godina. Podsjetimo tada su obznanili kako, eto, granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas 22 godine kasnije kada je Srbija ostala bez dalekih granica, Crne Gore, Kosova sa sve više "otpadajućom" Vojvodinom, SANU se ponovno oglasio a ovog puta s riječima utjehe. Naime,  poručili su kako u Srbiji živi jedan od najstarijih naroda na svijetu.

Naime, Srbija je četvrta zemlja u svijetu po broju stanovnika starijih od 65 godina, a prosječna starost njenih građana je 41,3 godine. Potpredsjednik SANU-a Ljubiša Rakić tako je istaknuo kako u Srbiji živi približno isti broj mladih i starih ljudi. Tako mlađa populacija čini 19,7 posto stanovništva, a starija od 65 godina 17,24 posto.

I.Ć.
Foto:AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara