Rijeka: Javni prijevoz od veljače skuplji 10 posto

RIJEČKO Gradsko poglavarstvo danas je odobrilo 10postotno poskupljenje usluga komunalnog poduzeća Autotroleja, t.j. javnoga gradskog i prigradskog prijevoza od 1. veljače.

Direktor Autotroleja Ćiril Jurišić kazao je da su usluge zadnji put poskupjele prije pet godina a da je od tada do danas nafta skuplja gotovo 60 posto. U tom razdoblju u Autotroleju je proveden preustroj i racionalizacija, a broj zaposlenih s oko 1100 smanjen na 670. Rekao je da je da su cijene povišene da bi se održalo pozitivno poslovanje te dodao da su autobusi Autotroleja 2002. prešli ukupno 9,57 milijuna km, a da se na 100 km potroši 47,6 l nafte.

Novim poskupljenjen, primjerice, mjesečna pokazna radnička karta u prvoj zoni, t.j. gradu Rijeci, stajat će 202,4 umjesto dosadašnje 184 kn. Najskuplja radnička pokazna karta do udaljenijih mjesta, odnosno gradova i općina u riječkoj okolici stajala je 442 kn, a od veljače će biti 486,2 kn.

Umirovljeničke i socijalne mjesečne karte poskupjet će sa 74 na 81,4 kn u prvoj zoni, a za sve ostale zone prijevoza sa 126 na 138,6 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojedinačne karte kupljene izvan autobusa poskupjet će također 10 posto, a kupljene kod vozača i do 14,3 posto.

Prihvaćen je i gradonačelnikov prijedlog da se zbog mogućega daljnjeg poskupljenja nafte razrade mogućnosti racionalizacije poslovanja Autotroleja, a taj posao povjeri neovisnim savjetodavcima.

Gradski i prigradski javni prijevoz Rijeka i okolne općine i gradovi ove će godine, kao i 2002., subvencionirati s 38,2 milijuna kn. Rijeka izdvaja 23 milijuna kn, a za dodatne subvencije socijalnih i umirovljeničkih karata još 3,5 milijuna kn. Posebni prijevoz za invalidne osobe, koji također obavlja Autotrolej, stoji na godinu 500.000 kn.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara