RIJEKA: POČELO OBILJEŽAVANJE 1700. OBLJETNICE SMRTI ZAŠTITNIKA GRADA

Obilježavanje 1700. obljetnice mučeničke smrti Svetog Vida, zaštitnika Riječke nabiskupije i grada Rijeke, počelo je danas hodočašćem vjernika, redovnica, redovnika i svećenika u kapelu Gospe od Utjehe na Velom Vrhu iznad Rijeke.

Prvostolni dekanat Riječke nadbiskupije pokrenuo je prije dvije godine hodočašće na Veli Vrh, a ove su mu se godine, zbog obljetnice smrti Svetog Vida, pridružili kastavski i trsatski dekanat.

Liturgijsko slavlje u kapeli Gospe od Utjehe počelo je svibanjskim pobožnostima koje su predvodile sestre milosrdnice i kapucinski novaci. Misu je predvodio dekan Prvostolnog dekanata fra Stanko Dodig.

Nakon mise, izaslanik riječkog nadbiskupa, mons. Ivana Devčića i trsatski dekan mons. Dinko Popović izrekli su molitvu kojom je službeno počelo obilježavanje 1700. obljetnice mučeničke smrti Svetog Vida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema legendi, Sveti Vid, zaštitnik i iscjeljitelj, bio je dječak koji je, zbog nepokolebljive vjere, izložen mučenjima.

Od 13. stoljeća grad na desnoj obali Rječine, današnja Rijeka, spominje se kao "Rika Svetog Vida."

Blagdan Svetog Vida i Dan Rijeke slavi se 15. lipnja. Prije glavne proslave, u sklopu Dana Svetog Vida održavaju se mnoge vjerske svečanosti i kulturne priredbe.

(Hina) xhšup yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara