Rijeka: Počeo probni rad automatskog upravljanja prometom

NOVI sustav automatskog upravljanja prometom danas je pušten u probni rad na dvadeset raskrižja i ulica u središtu Rijeke.

Riječ je o najmodernijem računalnom sustavu koji će regulirati rad semafora na tzv. ´sjevernom zelenom valu´ od Strossmayerove ulice, preko Titova trga do Krešimirove ulice i Zavoda za javno zdravstvo.

Svi su novi semafori opremljeni pješačkim tipkalima koja se aktiviraju pritiskom nakon čega, ovisno o prometu, računala otvaraju promet i zeleno svjetlo za pješake. Zvučnim signalima semafora lakše kretanje u prometu omogućeno je i slijepim osobama.

U sustav automatskog upravljanja prometom riječka gradska i županijska uprava te Hrvatske ceste uložile su pet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Sektora prometa gradskog poduzeća ´Rijekaprometa´ Danijel Frka kazao je da će probni rad sustava automatskog upravljanja prometom trajati nekoliko tjedana. Nakon toga, uz upravljanje semaforima pomoću tipkala, sustav će prijeći na automatski rad i sam će se prilagođavati stanju i broju vozila na gradskim prometnicama.

Za dalje uvođenje automatske regulacije prometa ulicom Fiumarom, Žabicom i putničkom obalom i uvođenje sustava za usmjeravanje vozila na slobodna parkirna mjesta na četiri parkirališta osigurano je još milijun kuna. Po najavama iz ´Rijekaprometa´, sustav automatske regulacije prometa obuhvatit će sve prometnice u središtu grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara