RIJEKA: POGLAVARSTVO PRIHVATILO PRODAJU DIJELA ENERGA

Riječko gradsko Poglavarstvo danas je odlučilo da se 34 posto vlasničkog udjela Komunalnog društve Energa proda dvjema tvrtkama iz Italije i Njemačke za 7,92 milijuna kuna.

AMGA Azienda Multiservizi SpA iz Udina i THUGA Aktiengesellshaft iz Muenchena kupit će po 17 posto udjela za 3,96 milijuna eura te svaka temeljni kapital tvrtke povećati za 2 milijuna eura.

Nakon dokapitalizacije riječka će gradska uprava imati 56,9 posto poslovnog udjela u KD Energu (prije 85 posto), a INA 9,1 posto (prije 15 posto). Gradska uprava birat će predsjednika Uprave i zadržati većinu predstavnika u Nadzornom odboru i Skupštini poduzeća.

Novac koji će gradska uprava priskrbiti prodajom dijela KD Energa bit će uložen u daljnu dokapitalizaciju tog poduzeća.

Predstavnici gradskog Povjerenstva za prodaju KD Energa istaknuli su da je osnovni cilj dokapitalizacije osigurati novac za ubrzanu zamjenu stare i dotrajale mreže gradskoga plina.

Ta će mreža biti osposobljena za prihvat miješanog plina i pripremljena za prihvat prirodnog plina. Planira se zamjena oko 100 kilometara plinovoda s niskotlačnom polietilenskom mrežom za miješani plin te izgradnja oko 6 kilometara visokotlačnog plinovoda od čelika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, u Prostornom planu Primorsko-goranske županije predviđena je trasa međunarodnog plinovoda od Italije do Hrvatske. Kopneni dio plinovoda od Pule do Karlovca prolazi tom županijom i njime bi se 2006. trebala uspostaviti veza međunarodnog plinovoda s hrvatskim plinskim sustavom.

Tvrtka AMGA Azienda Multiservizi obavlja komunalne usluge, opskrbu vodom i plinom na području Udina. Temeljni je kapital tvrtke 49,1 milijuna eura, a u 2001. ostvarila je dobit od 2,4 milijuna eura.

THUGA Aktiengesellshaft bavi se prijenosom energije na području cijele Njemačke. Poslovne udjele ima u 130 poduzeća. Temeljni je kapital 221,7 milijuna eura, a u 2001. ostvarena je dobit od 78 milijuna eura.

Postupak prodaje KD Energa stručnim je savjetima podupro Energetski institut Hrvoje Požar.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da je prodaja Energa obavljena transparentno. Rijeka i Pula jedini su europski gradovi koji kao energent koriste gradski plin, a to nije ekonomično. Stoga će 12 milijuna eura za prodaju i dokapitalizaciju omogućiti razvoj i korištenje boljega, prirodnog plina, rekao je.

Protiv takve odluke glasovao je samo Žarko Antonić iz Primorsko-goranskog saveza kazavši da je riječ o stajalištu njegove stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara