Rijeka: Pripreme za dolazak Pape pred završetkom

PRIPREME za dolazak pape Ivana Pavla II. u Rijeku gotovo su dovršene i sve će biti pripremljeno na vrijeme, doznaje se iz organizacijskih odbora za papin pastoralni pohod u Rijeci.

Izgradnja pozornice na mjestu euharistijskog slavlja na riječkoj Delti, za koju je idejno rješenje napravio scenograf Dalibor Laginja, je u završnoj fazi. Pozornica će biti velika 25 sa 15 metara i na njoj će se nalaziti oltar, papina stolica i mjesta za 40-tak biskupa iz Hrvatske i svijeta.

Na prostoru služenja euharistije, na Delti, postavljena je metalna ograda uz obale Rječine i Mrtvog kanala, a u tijeku je postavljanje privremenih slavina i fontana za hodočasnike te se iscrtavaju polja na kojima će se smjestiti hodočasnici iz Hrvatske i svijeta, te uzvanici, državni dužnosnici, zbor sastavljen od oko 500 pjevača, svećenici, redovnice i redovnici, i svi ostali.

Iz Rječine i Mrtvog kanala oko Delte uklonjene su sve barke i premještene u dio riječke luke.

U riječkom Bogoslovnom sjemeništu gdje će boraviti Papa tijekom pohoda Hrvatskoj, dovršava se uređenje njegova apartmana, privatne kapelice, ulaznog hola za prijam gostiju i blagovaonice.

Ivan Pavao II. doputovat će u zračnu luku na Krku 5. lipnja u 16,45 sati gdje će ga, kako je najavljeno, dočekati predsjednik Republike Stjepan Mesić. Potom će iz omišaljske luke posebno preuređenim katamaranom stići do riječke luke.

Ondje će ga na Gatu Karoline Riječke dočekati riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nakon čega će Papa trasom Riva-Krešimirova ulica-Manzonijeva-Ulica 1. maja i Tizianova, doći do Bogoslovnog sjemeništa.

Pri prvom prolasku, te potom za vrijeme dolaska i odlaska s mjesta euharistije na Delti, 8. lipnja, Papa će se kretati u papamobilu te će ga građani i hodočasnici moći pozdravljati.

U ostale dane, kada bude ujutro odlazio - 6. lipnja u Dubrovnik, a 7. lipnja u Osijek i Đakovo, te se istih dana vraćao u svoj apartman u sjemeništu - neće se moći pozdravljati jer će se voziti u klasičnom automobilu.

Na dan mise na Delti, papa Ivan Pavao II. će poslijepodne u Bogoslovnom sjemeništu primiti predsjednika Vlade RH Ivicu Račana a potom će otići u privatni posjet Svetištu Gospe Trsatske.

Na putu ka Trsatu zaustavit će se pred riječkom prvostolnicom Sv. Vida gdje će ga pozdraviti svećenici, redovnici o redovnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trsatu će blagosloviti temeljni kamen za izgradnju tamošnjeg budućeg pastoralnog centra koji će nositi njegovo ime "Ivan Pavao II.".

Ulice u Rijeci kojima će se kretati kolona Svetog Oca, obnovljene su novim asfaltnim slojem, a s njih će za vrijeme boravka Pape u Rijeci iz sigurnosnih razloga biti uklonjeni kontejneri za smeće a iz istih su razloga zavareni poklopci na otvorima za vodovod, telefon i kanalizaciju.

Zbog kretanja pape i sigurnosnih razloga najveća riječka parkirališta, ono na Delti i putničkoj obali u luci, bit će zatvorena za sva vozila.

U Odjelu za cestovni promet Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da će 50 posto ulica u središtu grada biti zatvoreno za promet zbog čega se očekuju veliki problemi u odvijanju prometa. Sve te dane javni gradski prijevoz bit će besplatan.

Na trasi kretanja Pape kroz grad prije prolaska njegove kolone bit će zaustavljen promet dva sata ranije, a po potrebi se to vrijeme može skratiti ili produljiti, ističe policija.

Na dan svete mise na Delti, 8. lipnja, bit će zabranjen promet vozilima na području između Orehovice, Mlake i Pećina, a policija očekuje dolazak između 50 i 80 tisuća vjernika.

S obzirom da se najveći broj vozila očekuje iz smjera sjevera parkiranje je osigurano na Grobničkom polju. Od mjesta parkiranja do tri punkta za ulazak u središte grada hodočasnike će prevoziti autobusi riječkog "Autotroleja".

Autobusni kolodvor privremeno će biti premješten u Ulicu Luki na Mlaki a brodovi brzih brodskih linija "Jadrolinije" pristajat će tih dana u Bakru.

Autobusni prijevoznik "Autotrans" angažirat će 160 svojih autobusa na prijevozu vjernika s kvarnerskih otoka, iz Gorskog kotara, crikveničkog i senjskog područja te Istre.

Hrvatske željeznice uvest će na dan mise u Rijeci posebne željezničke kompozicije koje će dovesti prema procjenama oko 3.000 vjernika iz Zagreba, Karlovca, Ogulina i Gračaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara