Rijetka Picassova retrospektiva u Danskoj

DANSKI muzej moderne umjetnosti Arken, u Ishoeju nedaleko Kopenhagena, otvara u subotu za javnost osebujnu retrospektivu 101 slike španjolskog slikara Pabla Picassa, od kojih je njih 88 u vlasništvu umjetnikova unuka Bernarda RuizPicassa.

Izložba pod nazivom "Picasso za sva vremena" predstavlja zbirku crteža, platna i akvarela koje je slikar čuvao u svojem domu do smrti, a koje je naslijedio njegov unuk, nazočan na konferenciji za tisak povodom otvaranja izložbe u četvrtak.

"Izložba je jedinstvena po tome što pokazuje Picassova djela koja nisu otkupili muzeji i koja se nisu selila s jedne izložbe na drugu diljem svijeta", izjavio je kustos Arkena Christian Gether.

"Picasso ih je čuvao kod kuće jer su za njega bila nešto posebno. Vidjeti ih znači zaviriti u njegov intimni svijet", kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova "iznimna" izložba trebala bi privući barem 90.000 posjetitelja od 31. siječnja do 13. lipnja, prema mišljenju kustosa Arkena.

"Ona predstavlja široku lepezu njegove umjetnosti" od 1895. do 1971., dvije godine prije njegove smrti 1973., "od crteža koje je načinio kao četrnaestogodišnjak i petnaestogodišnjak do njegove kubističke, neoklasicističke i nadrealističke faze", dodao je Gether.

Muzej Arken sagrađen je u obliku broda na morskoj obali i najmlađi je među muzejima moderne umjetnosti u Danskoj. Nalazi se dvadeset kilometara južno od Kopenhagena.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara