Rim: Mesić se sastao s Ciampijem

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu u Rimu, nakon sastanka s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem, da će se iduće godine na Brijunima sastati sa slovenskim i talijanskim kolegama kako bi zaključili rasprave o Prvom i Drugom svjetskom ratu i poslali poruku mira i suradnje između tri države.

"Razgovarali smo o inicijativi da se stavi točka na i na Prvi i Drugi svjetski rat i pošalje poruka mira i suradnje", izjavio je Mesić nakon susreta s predsjednikom Italije Ciampijem.

Dodao je da bi se trojna konferencija trebala održati na Brijunima na proljeće iduće godine. Dvojica predsjednika razgovarala su i o bilateralnim odnosima, te o stanju u regiji. Istaknuli su potrebu za boljom suradnjom zemalja na Jadranu, kao zajedničkom resursu.

Predsjednik Mesić se u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu susreo s predstavnicima hrvatskih udruga i zajednica u Italiji i uručio visoka državna odlikovanja trojici uglednih talijanskih državljana.

Odlikovao je direktora Sveučilišne bolnice u Padovi Adriana Cestronea, uglednog novinara RAI-a Osvalda Bevilacquau i rođenog Splićanina, talijanskoga književnika i političara Enza Bettizu.

Čestitajući odlikovanima Mesić je rekao da Hrvatska, zahvaljujući ljudima koji joj pomažu, osjeća da nije tako mala i na rubu Europe.

Dodao je da nije zadovoljan brzinom pristupanja Hrvatske euroatlantskim integracijama i istaknuo da se sve preuzete obveze na tom putu moraju ispuniti.

Predsjednik Mesić će u nastavku boravka u Rimu sudjelovati na 50. Općoj skupštini Međunarodnog atlantskog vijeća.

Tom prigodom će se sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, a predviđeni su i susreti s predsjednikom Albanije Alfredom Moisiuom i Makedonije Brankom Crvenkovskim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara