RIM ODAJE POČAST SHAKESPEAREU NOVIM KAZALIŠTEM GLOBE

William Shakespeare odabrao je Italiju kao mjesto događaja mnogih omiljenih drama, od "Romea i Julije" do "Othella", i sad mu Italija nastoji dati nešto za uzvrat. L

Rimske vlasti objavile su ovih dana kako planiraju izgraditi drvenu repliku Shakespeareova kazališta Globe iz Londona.

Rimska verzija kazališta bit će smještena u Villi Borghese, parku iz 17. stoljeća smještenom u središtu grada, na mjestu gdje su se nekada zagrijavali konji prije utrka.

"Radi se o jednom od najljepših mjesta u gradu i jedino što je Villi nedostajalo bilo je kazalište", izjavio je gradonačelnik Vječnoga grada Walter Veltroni.

Villa Borghese, mjesto kamo Rimljani i turisti bježe za ljetnih vrućina zbog sijena borova, ima jednu od najznačajnijih gradskih umjetničkih galerija - Galleriju Borghese, jezero s čamcima i hipodrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadamo se da će, baš kao i u Londonu, kazalište privlačiti ne samo ljubitelje teatra, već i one koje zanima sama građevina", dodao je Veltroni predstavljajući malu drvenu maketu budućeg kazališta Globe.

Londonski Globe je moderna rekonstrukcija kazališta na otvorenom gdje su Shakespearove drame premijerno prikazivane prije 400 godina.

Današnji Globe dovršen je 1997. godine.

Rimska replika trebala bi biti dovršena do sredine rujna, a svečano otvorenje se očekuje s novom produkcijom "Romea i Julije" na talijanskom jeziku.

Osim za Shakespearove drame, prostor će se koristiti i za glabu te druge kazališne komade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara