Rim: Papa neće prisustvovati 100. godišnjici rimske sinagoge

PAPA neće prisustvovati proslavi 100. godišnjice rimske sinagoge na koju je pozvan, objavio je u srijedu list "Corriere della Sera", a razlozi tome nisu političke ili vjerske prirode već je riječ o želji da se ranijem i do sada jedinom posjetu Pape rimskoj sinagogi dade povijesno značenje.

Proslava stote godišnjice izgradnje sinanoge u Rimu održat će se 23. svibnja, a Papa je kao svoje izaslanike na toj svečanosti imenovao kardinala Camilla Ruinija, koji je ujedno rimski vikar, te kardinala Waltera Kaspera, šefa Kongregacije za odnose s drugim crkvama.

Na proslavu obljetnice rimske sinagoge Ivana Pavla II. pozvao je još 13. veljače 2003. glavni rimski rabin Riccardo di Segni, kada ga je Papa primio u Vatikanu.

Razlog zbog kojega Papa neće sudjelovati u obilježavanju godišnjice nije ni političke ni vjerske prirode, nego se, kako je objašnjeno, time jednostavno želi njegovu ranijem posjetu rimskoj sinagogi, do kojega je došlo 13. travnja 1986., dati "jedinstveno i neponovljivo značenje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo značenje prvom posjetu jednog pape sinagogi želi se dati na traženje samoga Ivana Pavla II. Kada je u veljači prošle godine rabin Di Segni pozvao Papu na proslavu stote obljetnice sinagoge, dobio je odgovor: "Onaj povijesni i nezaboravni posjet predstavljao je dar Božji, te predstavlja važnu etapu na putu razumijevanja između katolika i Židova". Takav je odgovor već dao naslutiti kako se Papinu posjetu sinagogi iz 1986. želi dati dodatno povijesno značenje time što će ostati i jedini.

"Jako nam je žao zbog odluke Pape, ali ona nas nije iznenadila", prokomentirao je Di Segni odluku Ivana Pavla II. da ne dođe osobno na proslavu, već da pošalje svoje izaslanike.

U rimsko-vatikanskim krugovima postoji i dodatno tumačenje takve odluke prema kojemu se Papu ne želi izlagati mogućim terorističkim napadima.

Ove se godine za sada predviđa samo jedno putovanje Ivana Pavla II. izvan Italije. Premda još nije službeno objavljeno, priprema se Papin pohod Švicarskoj početkom lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara