RIM: POLEMIKE OKO IMENOVANJA BUTTIGLIONEA ZA EUROPSKOG POVJERENIKA

Imenovanje sadašnjeg ministra za europske poslove Rocca Buttiglionea za budućeg povjerenika Europske komisije izazvalo je u subotu oštre polemike na talijanskoj političkoj sceni.

Ured talijanskog premijera Silvija Berlusconija priopćio je u petak da je Buttiglione imenovan za novog europskog povjerenika.

"Isključivanje (dosadašnjeg talijanskog povjerenika u Europskoj komisiji) Marija Montija predstavlja nevjerojatan i zaprepašćujući čin šarlatanstva i neodgovornosti", rekao je u subotu bivši ministar financija u vladi lijevog centra Vicenzo Visco.

Mario Monti, premda upućuje čestitke svome nasljedniku, ne sakriva svoje razočaranje.

"Za vrijeme razgovora s premijerom Berlusconijem 4. srpnja izrazio sam svoju raspoloživost za nastavkom obavljanja povjereničke dužnosti u Europskoj komisiji, ali je talijanska vlada donijela drugačiju odluku", rekao je Monti za subotnji "Corriere della Sera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Berlusconi je 4. srpnja razgovarao s Montijem jer ga je htio imenovati ministrom gospodarstva nakon ostavke Giulija Tremontija što je Monti odbio u želji da ostane na svome mjestu u Bruxellesu.

Imenovanje Butiglionea, smatraju analitičari, ima određenu vrijednost na polju unutarnje politike, jer ponovno ujedinjuje vladinu koaliciju.

Berlusconi je imenovanjem Buttiglionea iz Demokršćanske unije centra (UDC) navodno stavio u defenzivni položaj čelnika te stranke Marca Follinija, koji se, kako piše subotnja "Repubblica", počeo suprotstavljati odlukama premijera.

Imenovanje Buttiglionea kritizirala je oporba koja kaže kako je to još jedan znak teškoća u kojima se nalaze stranke većinskog desnog centra.

(Hina) xst ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara