Rimska se opera vraća u karakaline terme

RIMSKA opera idućega će se srpnja vratiti u Karakaline terme nakon što je 11 godina bila ´protjerana´ s te znamenite arheološke lokacije, objavio je u ponedjeljak umjetnički direktor opere Mauro Trombetta.

Spektakli uprizoreni na mjestu ostataka nekadašnjih najvećih termi Staroga Rima, koje je promatralo i do 5000 gledatelja, bili su vrlo cijenjeni ljetni rimski kulturni događaji do 1992., ali to se nije moglo ne odraziti na rizik od oštećivanja samih Karakalinih termi.

Trombetta je najavio da je povratak Rimske opere gotova stvar premda nije htio govoriti o detaljima budući je ´nužno iznaći ravnotežu između mogućnosti izvođenja opera i očuvanja povijesno znamenite rimske lokacije´. Pritom je podsjetio na zamisao da se za priredbe predvidi 2000 sjedećih mjesta na otvorenom.

Rimska će opera ovogodišnju sezonu otvoriti u petak izvedbom ´Fausta´, francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, a za ovu ga je prigodu režirao Argentinac Hugo De Ana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim ovogodišnjim ´jakim´ djelima naći će se ´Sly´ Ermanna Wolf-Ferrarija sa španjolskim tenorom Placidom Domingom te dva baleta - Busonijev ´Turandot´ i ´Bog spašava kraljicu´ Kurta Weila.

Opera u Rimu raspolaže godišnjim proračunom od 50 milijuna eura. Zbog novih financijskih propisa nastala je ove godine rupa od oko milijun eura pribavljenih sredstava čije je pokrivanje sada jedna od glavnih zadaća ravnatelja Trombette.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara