Rimski Koloseum osvjetljen u znak protesta protiv smrtne kazne

RIM JE sinoć osvijetlio lukove svog najpoznatijeg povijesnog spomenika, antičkog Koloseuma, u znak potpore inicijativi za globalno ukidanje smrtne kazne.

Italija je ovu kampanju za obustavljanje smrtnih presudi lansirala nakon smaknuća Sadama Huseina koje su prenijeli svi svjetski mediji, što je izazvalo proteste humanitaraca diljem Italije. Rimski je gradonačelnik ovom prigodom izjavio da je Koluseum koji je jednom služio kao poprište barbarskih gladijatorskih bitaka na život i smrt sad postao simbol mira i pomirenja, prenosi BBC.

Još od 1999. svijetla se u Koloseumu pale svaki put kad se neki osuđenik na smrt pomiluje ili kad neka od svjetskih zemalja ukine smrtnu kaznu. No, ovo je prvi put da su se svijetla Koloseuma upalila u znak protesta nakon izvršenog smaknuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj bi čin prema mišljenju rimskog gradonačelnika Waltera Veltronija trebao služiti kao dodatni poticaj i ohrabrenje talijanskom premijeru Romanu Prodiju da podnese zahtjev za ukidanjem smrtne kazne u svijetu pred Generalnu skupštinu UN-a. Prodi je već od ranije poznat po svom žestokom stavu protiv smrtne kazne i po izjavi da nikakav zločin ne može opravdati ubojstvo još jedne osobe.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara