Rimski sastanak o Libanonu zatražio prekid vatre

NA SASTANKU ministara vanjskih poslova 18 zemalja i izaslanstava međunarodnih organizacija održanom u srijedu u Rimu zatražen je hitan i trajan prekid vatre u Libanonu i primjena svih rezolucija UN, te slanje međunarodnih snaga s mandatom UN-a, a obećana je obnova Libanona i otvaranje humanitarnog koridora.

Međunarodna konferencija o Libanonu zaključena konferencijom za novinare na kojoj su govorili talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, američka državna tajnica Condoleezza Rice, glavni tajnik UN-a Kofi Annan i libanonski premijer Fuad Siniora.

Condoleezza Rice je rimski sastanak nazvala "izvanrednim" te je potvrdila da prekid vatre mora biti trajan i naglasila potrebu provedbe rezolucije UN 1559 kako bi Libanon sa svojim snagama imao potpunu kontrolu nad cijelim teritorijem. Rice je obećala suradnju SAD-a s UN i zatražila hitnu intervenciju za dolazak do trajnog mira.

Libanonski premijer Siniora zahvalio je na organiziranju konferencije i pomoći koja je obećana libanonskom narodu. "Zemlja je bačena na koljena", rekao je Siniora i dodao da Izrael drži pod okupacijom Libanon. "To je sedma invazija Izraela protiv Libanona", rekao je Siniora. Istaknuo je da ta zemlja drži mnoge Libanonce u svojim zatvorima. On je također rekao da je vrijeme da Izrael učini prve korake jer su Arapi "opredijeljeni za mir".

Kofi Annan je rekao da rat i ubojstva u Libanonu, uključujući i smrt četvorice pripadnika "plavih kaciga", za koje su sudionici sastanka održali minutu šutnje, obvezuje sve na upućivanje jedinstvene i snažne poruke. On je kazao da je ljudima u Libanonu i Izraelu, kao i na cijelom Srednjem istoku potrebna pomoć međunarodne zajednice i UN-a u hodu prema miru. Annan je naznačio akciju u tri faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je potrebno prekinuti svako vrstu sukoba, zatim suočiti se s humanitarnom krizom, a na trećem mjestu potrebna je ekonomska pomoć. Iznesene brojke o posljedicama dosadašnjeg sukoba su jasne i poražavajuće- 800.000 izbjeglica, 400 ubijenih Libanonaca i više stotina ranjenih, više od deset ubijenih Izraelaca i stotinjak ranjeno. U takvoj situaciji potrebno je odmah uspostaviti humanitarni koridor u uskoj suradnji s libanonskom vladom.

Talijanski premijer Romano Prodi i ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema su u cijelosti podržali prijedloge Kofija Annana.

Na sastanku su sudjelovali ministri vanjskih poslova Kanade, Jordana, Egipta, Rusije, Francuske, Cipra, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Španjolske, Turske, Njemačke i Grčke, te predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz, visoki predstavnik za vanjsku politiku EU Javier Solana, ministar vanjskih poslova Finske, zemlje predsjedateljice EU Erkki Tuomioja i povjerenica Europske komisije za vanjske poslove Benita Ferrero Waldner, a kao promatrač sudjelovao je i predstavnik Svete Stolice.

Na konferenciji nije sudjelovao predstavnik Izraela a nisu bili pozvani ni predstavnici Sirije i Irana koji podupiru militantni Hezbollah.

Predstavnici EU su obavijestili sudionike konferencije o odluci da se za žrtve sukoba u Libanonu uputi 50 milijuna eura kao humanitarna pomoć a 10 milijuna je već poslano. Završni dokument konferencije nije ponudio konkretna prijedloge o tome tko će poslati oko 30.000 pripadnika mirovnih snaga koje bi trebale biti raspoređene u južnom Libanonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara