RJEŠEN SPOR HRVATSKIH STRADALNIKA I VLADE FEDERACIJE BiH

Višednevni spor između Ministarstva za pitanja branitelja Federacije Bosne i Hercegovine te dragovoljaca i stradalnikabivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) riješen je u petak nakon što su vlasti županija s hrvatskom većinom federalnoj vladi dostavili popise korisnika socijalne skrbi i invalidnina koje se isplaćuju iz proračuna.

´Popisi su dostavljeni iz svih šest županija i dat je nalog za isplatu dvije zaostale invalidnine odnosno mirovine´, izjavila je u Sarajevu federalna ministrica za pitanja branitelja Suada Hadžović.

Ona je potvrdila kako je informacija o tome proslijeđena i prosvjednicima koji su u jutarnjim satima ponovo blokirali nekoliko važnijih prometnica i graničnih prijelaza s Hrvatskom te da su nakon toga blokade uklonjene.

Hadžović je pojasnila kako su iz županijskih ministarstava zaduženih za skrb o braniteljima i ratnim stradalnicima dostavljeni popisi s osnovnim podacima o korisnicima socijalnih primanja što je dovoljno za početak provjere koju treba provesti federalna Financijska policija kako bi utvrdila postoje li zloporabe prava kao i točan utrošak proračunskih sredstava.

Ministrica Hadžović je ponovila da njeno ministarstvo od ranije posjeduje cjelovite popise branitelja iz reda Armije BiH istaknuvši kako nije bilo potrebe za nesporazumima koji su eskalirali uspostavom cestovnih blokada.

´Najveću krivnju za to snose županijska ministarstva koja su mjesecima odbijala dostaviti tražene popise´, kazala je Hadžović.

Predstavnici hrvatskih udruga dragovoljaca i stradalnika Domovinskog rata tvrdili su kako strahuju da bi popisi dostavljeni u Sarajevo mogli biti zlorabljeni.

Oni su također odbijali priznati legitimitet aktualnog federalnog Ministarstva za pitanja branitelja.

Svakog mjeseca Vlada Federacije BiH za skrb o 82 tisuće invalida-bivših pripadnika Armije BiH te o članovima obitelji poginulih izdvaja nešto manje od 10 milijuna eura.

Za 20.500 stradalnika iz reda bivšeg HVO-a mjesečno se osigurava oko 2,5 milijuna eura.

Približno isti iznos za hrvatske stradalnike u BiH izdvaja se i iz proračuna Republike Hrvatske a ta se sredstava uplaćuju na osobne račune primatelja preko Zagrebačke banke i bez posredovanja vlasti Federacije BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara