Rješenje radnog statusa radnika plantaže Borinci u ponedjeljak

U VLADINOM Uredu za socijalno partnerstvo danas je postignut dogovor o konačnom rješavanju radnopravnog statusa radnika na plantaži voća Borinci, po kojemu bi oni trebali prijeći iz tvrtke "Ekopromet" u tvrtku "Lipovac" bez prekida radnog staža.

Tvrtka "Eko-promet" dobila je rok do ponedjeljka, 10. studenoga, u podne da svim radnicima Borinaca otkaže ugovore o radu kako bi oni istoga dana sklopili ugovor s trenutnim zakupcem plantaže tvrtkom "Lipovac", rekao je predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović novinarima nakon sastanka.

"Lipovac" će tako dobiti zakonske osnove za isplatu plaća radnicima, zbog čijeg neriješenog statusa dnevno bilježi velike gubitke (200 tona jabuka) s obzirom da je u tijeku sezona berbe jabuka.

Begović je ocijenio da je za neriješeni status radnika Borinaca kriv "Eko-promet" koji cijelo vrijeme opstruira dogovor, pravdajući se da nema novca za otpremnine 107 radnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Begović vjeruje da će se većina radnika odlučiti za potpisivanje ugovora o radu s novim poslodavcem, a samo manji dio će tražiti otpremnine.

Ako "Eko-promet" u ponedjeljak bude opstruirao danas dogovoreno rješenje, Ured za socijalno partnerstvo zatražit će raskid ugovora o nagodbi između Ministarstva financija i "PanTrgoprometa" koji je vlasnik tvrtke "Eko-promet", upozorio je Begović.

To će rezultirati prisilnom naplatom svih potraživanja od države, pa će "Eko-promet" morati sam riješiti status radnika i podmiriti njihova potraživanja, rekao je Begović.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak istaknuo je da će radnici koji ne potpišu ugovore o radu s "Lipovcem" podići tužbe protiv "PanTrgoprometa", koji je njihova prava nelegalno prenio na "Eko-promet".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara