Robert D. Kaplan: Ratnička politika

Zagrebački nakladnik Epifanija objavio je knjigu američkog ratnoga dopisnika Roberta D. Kaplana "Ratnička politika".

"U kulturama koje su propustile natjecanje na tehnološkom planu mnogi mladići mogu, kao ratnici, silovati i pljačkati na gotovo ritualan način, noseći plemenske oznake umjesto uniformi, kao što su to činili Srbi i albanske paravojne jedinice, muslimanski sveti ratnici u Kašmiru, čečenske brigade i ruski vojnici. Svakako zemlje kao Rusija i Srbija mogu se oporaviti i politički i ekonomski, a njihovi mladići još se mogu industrijalizirati. Takve pokore neće nikad činiti većinu, ali će te manjine koja mijenja mjesto uvijek biti - dovoljno da stvori regionalnu nestabilnost i stalna krizna područja s kojima se državnici moraju nositi," piše Kaplan ističući kako se "čini nerealnim očekivati da budući odnosi među državama i drugim političkim skupinama budu skladniji ili mudriji".

Kaplan u svojoj knjizi pokušava razotkriti suvremene međunarodne političke odnose tražeći njihovu odgonetku u "nepromjenjivoj" ljudskoj prirodi pa zato kao novinar "izvješćuje o pogledima klasičnih mislilaca i suvremenih znanstvenika, integrirajući ih u istu priču".

"Svijet nije ni moderan ni postmoderan, već je samo nastavak starog svijeta", piše Kaplan uspoređujući "Livijev rat s Hanibalom" s Prvim i Drugim svjetskim ratom u XX. stoljeću, a pobjedu rimske vojske s američkim vojnim pothvatima protiv Njemačke i Japana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvremenim povijesnim događajima, kako ih raščlanjuje Kaplan, još uvijek zorno dominiraju klasični vojnopolitički mislioci Sun Tzu, Tukidid, Machiavelli, Hobbes, Maltus i Clausewitz.

Robert Kaplan je bio američki ratni dopisnik s Bliskog istoka i Balkana, a objavio je i knjigu "Balkanski duh".

(Hina) mk mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara