ROBERTO BENIGNI PRIPREMA FILM O DANTEOVOM ŽIVOTU

Talijanski glumac i redatelj Roberto Benigni priprema televizijski film od životu Dantea Alighierija u kojem bi mogao glumiti velikog srednjovjekovnog pjesnika, piše ovih dana talijanski dnevnik Corriere della Sera.

Producentska kuća Roberta Benignija Melampo Cinematografica u Rimu nije bila na raspolaganju za komentar tog projekta. Svoju potporu toj ideji dao je i Vittorio Sermonti, sveučilišni profesor koji se bavi Danteom.

Benigni planira ispričati stvarne i izmišljene vidove života autora ´Božanske komedije´ što bi ´omogućilo okrivanje Danteove popularne i tajnovite strane´, rekao je Sermonti.

O Danteovom uzbudljivom životu kruže razne legende. Rođen je 1265. u Firenci, a umro je u progonstvu u Raveni 1321., nakon nevolja na političkom planu i više godina lutanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ´Božanskoj komediji´ uče svi talijanski đaci, a određene dijelove moraju znati i napamet. Čini se da bi broj gledatelja ovog djela, koje se sastoji od tri cjeline - Pakla, Čistilišta i Raja - i u kojem je riječ o izmišljenom putovanju pod vodstvom latinskog pjesnika Virgilija, mogao konkurirati emisijama zabavnog karaktera po kojima je poznata talijanska televizija.

Mnogi Talijani sjećaju se kako je Roberto Benigni na zadnjem festivalu zabavne glazbe u San Remu recitirao pjevanja iz ´Božanske komedije´, a to je učinio i u nedavno emitiranoj zabavnoj emisiji na televizijskoj postaji RAI.

Glumac je početkom listopada prošle godine primio počasni doktorat na sveučilištu u Bologni i to zahvaljujući visokoj kvaliteti interpretacije književnih tekstova, a posebno Danteove ´Božanske komedije´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara