Robertson: Hrvatsku na putu u NATO nitko neće usporavati

IZGLEDI Hrvatske za ulazak u Sjevernoatlantski savez vrlo su dobri ako ustraje u reformama, a drugi potencijalni kandidati na tom je putu neće usporavati, kazao je u Zagrebu glavni tajnik NATO-a George Robertson.

Robertson je to kazao na sastanku s potpredsjednikom Hrvatskog sabora i predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravkom Tomcem. Sastanku su prisustvovali članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

"Hrvatski izgledi vrlo su dobri ako budete odgovarali na izazove", rekao je Robertson.

"Drugi aspiranti Hrvatsku na tome putu neće usporavati", naglasio je, odbacujući mogućnost da, kako je kazao saborski zastupnik (HSP) Ante Đapić, Hrvatska postane "taocem" zemalja u svojem susjedstvu.

Godinu 2006. kao rok do kojeg Hrvatska očekuje da bi mogla biti spremna za punopravno članstvo u NATO-u Robertson je ocijenio samo kao "zanimljiv datum", ističući kako o preciznim rokovima ne može govoriti.

"Još niste u toj fazi", rekao je.

Priznajući kako je Hrvatska posljednjih godina postigla "impresivan" napredak, Robertson je upozorio na potrebu daljnjih reformi i ispunjavanja svih međunarodnih obveza, uključujući suradnju s Haškom sudom (ICTY).

Kao ključne preduvjete izdvojio je reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije, sigurnost tajnosti podataka, reformu oružanih snaga te povratak izbjeglica.

Naglasio je i važnost regionalne suradnje, u čijem unapređenju Hrvatska, kako je kazao, ima ključnu ulogu. Osobito je pohvalio pomoć pružanu BiH te rješenje pitanja poluotoka Prevlake sa Srbijom i Crnom Gorom.

"NATO će pratiti ispunjavanje svih tih uvjeta i spreman je pomoći svojim iskustvima", rekao je Robertson.

Glavnog tajnika NATO-a primio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić, a sastao se i s premijerom Ivicom Račanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara