Robertson: Kontrola granica važna za jugoistočnu Europu

GRANICE u jugoistočnoj Europi moraju se kontrolirati na odgovarajući način kako bi se zaustavile nelegalne radnje i omogućilo slobodno kretanje ljudi, rekao je glavni tajnik NATO-a George Robertson u četvrtak u Ohridu, gdje sudjeluje na konferenciji balkanskih zemalja o kontroli granica.

Regionalna konferencija o sigurnosti i upravljanju granicama, koja se održava u organizaciji NATO-a, Pakta za stabilnost i OESS-a, okupila je visoke dužnosnike iz Makedonije, Srbije i Crne Gore, Albanije i Bugarske.

Robertson je rekao da je konferencije izuzetno značajna jer "otvorene granice znače mogućnost za šverc drogom, oružjem, cigaretama i trgovinu ljudima što je na istoj liniji sa terorizmom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Granice se moraju kontrolirati na odgovarajući način kako bi se zaustavile nelegalne radnje i omogućilo slobodno kretanje ljudi. Ukoliko se to ne postigne kriminalci će kontrolirati regiju i njezinu ekonomiju", istaknuo je Robertson na konfereciji za tisak.

On je dodao kako je "veoma zadovoljan finaliziranjem ugovora o granici između Makedonije i Kosova" što je, kako je ocijenio, "veliki korak ka stabilizaciji regije".

U radu Konferencije o granicama sudjeluju i specijalni koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek i glavni tajnik OESS-a Jan Kubiš. Hrvatsku predstavlja potpredsjednik Vlade Ante Simonić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara