Robin Cook: Britanska vlada preuveličala iračku prijetnju

DVOJE bivših ministara u britanskoj vladi rekla su u utorak vladinom povjerenstvu koje istražuje razloge Britanije za ulazak u rat protiv Iraka da je vlada iskrivila obavještajne podatke o oružju Sadama Huseina kako bi opravdala vojnu akciju.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik Donjeg doma parlamenta Robin Cook, koji je dao ostavku u ožujku u znak prosvjeda zbog vladina proratnog stajališta, rekao je zastupnicima kako strahuje da je vlada premijera Tonya Blaira iskoristila obavještajne podatke o iračkom programu za razvoj kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja kako bi podržala politiku o kojoj je već odlučila.

"Bojim se da je osnovni problem taj da smo umjesto iskorištavanja obavještajnih podataka za dokaze na temelju kojih se donosi odluka o politici, mi koristili obavještajne podatke kao osnovu na kojoj smo opravdavali politiku o kojoj smo već donijeli odluku", rekao je Cook.

Clare Short, koja je dala ostavku na dužnost ministrice za međunarodni razvoj također zbog iračkog rata, izjavila je da je vlada preuveličala prijetnju koje je predstavljalo Sadamovo oružje masovnog uništenja.

Ona je izjavila da je vidjela izvješća obavještajne službe MI6 u kojima se navodi da su irački znanstvenici još radili na programima kemijskog i biološkog oružja, što ne podržava tvrdnje vlade da je Sadam imao oružje spremno za upotrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara