Robles upozorio na kršenja ljudskih prava u Sloveniji

SLOVENIJA bi trebala učiniti iskorak na području poštivanja ljudskih prava i prava manjina, ocijenio je povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Alvaro Gil Robles koji boravi u Sloveniji.

On je precizirao da se njegova ocjena odnosi na pitanja tzv. "izbrisanih", zatim Roma, Hrvata, Srba, Albanaca i drugih pripadnika naroda s područja bivše Jugoslavije iako je Slovenija mnogo napredovala u poštivanju ljudskih prava od primitka u Vijeće Europe.

Gil-Robles je nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom izjavio da bi slovenska država trebala stupiti u dijalog i s manjinskim etničkim zajednicama s područja bivše Jugoslavije, te da je posebno težak problem Roma na razini lokalnih zajednica jer mnogi žive u uvjetima bez komunalne infrastrukture.

Neslovencima koji 1991. nisu tražili ili nisu dobili slovensko državljanstvo trebalo bi dopustiti da se integriraju u slovensko društvo ako to žele, njihov je položaj pravno vrlo težak, rekao je Robles na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je dodao kako mu je obećano da će to pitanje zakonski biti riješeno do kraja ove godine.

Skupina slovenskih intelektualaca na čelu s nekadašnjim diplomatom i poznatim publicistom Francom Jurijem u ponedjeljak je prilikom Roblesova posjeta pozvala slovenske vlasti da poštuju odluku ustavnog suda koji je nedavno presudio da neslovenci koji su "izbrisani" iz registra stalnih stanovnika dobiju rješenja po kojima im se vraća taj status.

Dosadašnja protivljenja zakonske implementacije takve odluke izražena zadnjih dana među političarima i u javnosti nazvali su "ksenofobičnim i nedemokratskim pritiscima političke elite".

Procjenjuje se da je u Sloveniji 20-ak tisuća neslovenaca bez državljanstva ili prava boravka, a humanitarne organizacije iznose različite više podatke.

Nekadašnji predsjednik nevladinog odbora za ljudska prava dr. Ljubo Bavcon izjavio je ovih dana za ljubljanski "Dnevnik" da je pitanje državljanstva i domicila problem na koji je godinama upozoravao slovenske političare, ali bez rezultata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara