"robni terminali" trebali bi platiti odštetu od 12 milijuna kuna

"Robni terminali", zagrebačko gradsko trgovačko društvo, izgubili su sudski spor s tvrtkom "Java" d.o.o. i po presudi Visokog trgovačkog suda trebali bi isplatiti odštetu od oko 12 milijuna kuna.

To je izvijestio Ladislav Prežigalo, predsjednik Skupštine trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba nakon sjednice Skupštine.

Spornu odštetu "Robni terminali" moraju platiti temeljem ugovora i aneksa ugovora o poslovnoj suradnji koji je bivši direktor Rino Jurić sklopio s tvrtkama Java i Crodux o izgradnji benzinske postaje na zemljištu u Jankomiru.

Napominjući kako je taj ugovor od početka bio štetan, sadašnji direktor "Robnih terminala" Slobodan Ljubičić je objasnio kako je ugovor potpisan za zemljište koje nije ni bilo u vlasništvu Terminala već Grada, da je pravo građenja ugovoreno bez odluke Skupštine trgovačkog društva te da se pravo građenja po zakonu dodjeljuje javnim natječajem.

Ljubičić napominje i kako je tek pet mjeseci nakon dolaska na mjesto direktora saznao za postojanje aneksa kojim je poništen članak osnovnog ugovora po kojem ugovorne strane neće teretiti Robne terminale ako gradsko poduzeće ne uspije izvršiti svoje obveze.

"Kad sam dobio kopiju aneksa, vidio sam da postoji drugačija vrsta žiga i zatražio dostavu aneksa i žiga u tvrtku", rekao je Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako nije vjerovao da je aneks autentičan i da će tvrtka "Java" uopće dići tužbu, pa je kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora pokrenuo tek po prispijeću tužbe od strane "Jave".

Ljubičić je naglasio kako će ovrhu pokušati odgoditi. "U poslovnom smislu nam je bitno da održimo likvidnost tvrtke i da ne dođe do zastoja u plaćanju tekućih obveza", rekao je, ali i napomenuo kako danas nisu dobili dozvolu od Skupštine trgovačkih društava za zaduženje.

"Radi se o velikom odljevu gotovine, no mi ćemo se, prestrojavanjem u tvrtki, uz poštovanje odluke suda, izvući iz te situacije", ustvrdio je Ljubičić i dodao da je o svemu izviješteno Državno odvjetništvo i zagrebačka gradonačelnica kako bi se svim pravnim sredstvima zaštitili interesi Robnih terminala i novac poreznih obveznika.

Član Skupštine trgovačkih društava Tomislav Jelić (Hrvatski blok) je

komentirajući aktualnu ovrhu upitao kako to rade pravne službe gradskih tvrtki kad je nedavno bila ovrha u "Zagrebačkim cestama" od 8,5 milijuna kuna, a pitanje je dana, kaže, kad će biti u "Autobusnom kolodvoru" jer diobena bilanca oko izgradnje kolodvora s "Croatiabusom" još nije dovršena.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara