Roger Helmer: Ako je Hrvatska spremna za ulazak u EU, neka nam nebo pomogne!

Foto: AFP

JOŠ jedan britanski zastupnik je ovoga tjedna u Europskom parlamentu pokopao trud Jadranke Kosor i Gordana Jandrokovića da uvjere hrvatsku javnost kako pregovori s Europskom unijom odlično napreduju te kako zajednica 27 europskih država jedva čeka da se Hrvatska nađe na popisu njezinih članica.

Roger Helmer, koji je i ranije upozoravao na stanje u Hrvatskoj te isticao da grca u kriminalu i korupciji, u srijedu se tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta, govoreći o statusu Hrvatske kao kandidata za ulazak u Europsku uniju, opet obrušio na stanje u Hrvatskoj, posebice ističući razgranatu korupciju, zatrpano pravosuđe i medijsku cenzuru.

"U Hrvatskoj sam proveo prilično vremena i pratio njezin razvoj. Hrvatska je zemlja koja je obilježena mitom, korupcijom, kapitalizmom temeljenim na poznanstvima i neobjašnjivim bogatstvom među političkim klasama. Nedostaje im temeljna infrastruktira slobodnoga društva. Ozbiljan izazov su vladavina prava i rješavanje prava vlasništva temeljnih na prisilnim ugovora. Sudski sustav je potpuno zatrpan pa se građani i tvrtke koje posluju u Hrvatskoj u stvari ne mogu pozvati na pravosuđe", rekao je Helmer.

"Hrvatski mediji su podvrgnuti cenzuri i zastrašivanju. Gospodine predsjedniče, ako se tu Hrvatsku smatra zemljom koja je spremna za pridruživanje Europskoj uniji, neka nam nebo pomogne!", završio je.  

Helmer već upozoravao na cenzuru i stanje na HRT-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećamo, Helmer je prije dva tjedna poslao pismo v.d.-u glavnog ravnatelja HRT-a Josipu Popovcu, v.d.-u ravnatelja HTV-a Mislavu Stipiću i direktorici programa Hloverki Novak Srzić u kojem je državnoj televiziji oštro poručio da prestane s pritiskom na novinare i cenzurom. Europarlamentarac je upozorio da se nakon odlaska Ive Sanadera s vlasti situacija u medijima nije nimalo poboljšala.

"Najveći problemi s kojima je Hrvatska danas suočena su politička korupcija na najvišoj razini, organizirani kriminal i pravosuđe koje je pod utjecajem politike. Nezavisni mediji morali bi odigrati važnu ulogu u isticanju ključnih problema. Na taj bi se način olakšao proces hrvatskog pristupanja Uniji", napisao je u pismu.

"Priključenje Hrvatske Uniji dovelo bi u pitanje njezin međunarodni kredibilitet"


Ovoga tjedna se u Europskom parlamentu na ulazak Hrvatske u EU obrušio još jedan britanski zastupnik, Geoffrey Van Orden, koji je rekao da bi bilo "žalosno da pristupni proces postane samo formalnost koja ovisi isključivo o subjektivnom političkom hiru". "Tako bi se postavio vrlo loš primjer i za druge zemlje koje se kandidiraju za članstvo, kao i za postojeće članice, a i ozbiljno bi se doveo u pitanje međunarodni kredibilitet Europske unije", rekao je.

Van Orden se u svom govoru dotaknuo najviših dužnosnika optuženih za korupciju - Ive Sanadera, Berislava Rončevića i Damira Polančeca. "Neki ovo možda gledaju kao dokaz antikorupcijske borbe u Hrvatskoj - ali ove činjenice zapravo samo ukazuju na dubinu oboljenja s kojim se Vlada jedva pozabavila", dodao je te također upozorio na alarmantno stanje u pravosuđu i na HRT-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara