Roglić vs Todorić: Hrvatski Orbico srušio Todorićev san o Mercatoru

Foto: Lider (Arhiva)

PREVAGNUO je slovenski nacionalni interes pa Pivovarna Laško neće prodavati udjele Mercatora, umjesto toga Pivovarna će se dokapitalizirati sa 100 milijuna eura od strane tvrtki kao što su Orbico, Panvita te sadašnjih vlasnika, uključujući i banke! Kako piše slovenski Finance, na današnjem sastanku Nadzornog odbora Pivovarne Laško donijet će se odluka o povlačenju ponude za prodaju dionica Mercatora, kao i prihvaćanju svježeg kapitala teškog 100 milijuna eura.

Slovenski Finance navodi veliki strah Slovenaca da bi Ivica Todorić kupnjom Mercatora s polica istisnuo slovenske proizvode.

Jedan od najbogatijih Hrvata

Jedna od tvrtki koje će dokapitalizirati Pivovarnu Laško je Panvita, u vlasništvu jednog od najbogatijih Slovenca Stane Polaniča, sadašnji slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan prije dolaska na ministarsku fotelju bio je generalni direktor Panvite.

No najzanimljiviji je Orbico, koji je u vlasništvu Hrvata Branka Roglića, počasnog slovenskog konzula u Splitu. Navodno Roglić s Todorićem u posljednje vrijeme baš i nije u dobrim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače, Roglić je vlasnik tvrtki Croatia baterije, Orbico i Orvas plus te još 11 tvrtki. Nekadašnji je predsjednik i osnivač Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a jedan je od najbogatijih Hrvata koji živi vrlo neupadljivo te bira svoje rijetke medijske izlaske.

Bivši Mesićev savjetnik

U vrijeme predsjednikovanja Stjepana Mesića bio je angažiran kao predsjednikov savjetnik za strana ulaganja, a prije nekoliko mjeseci proširio je svoje poslovanje na Rumunjsku i Bugarsku, a prisutan je u svim bivšim Yu republikama.

Već je dugo zainteresiran za kupnju Mercatora.

"Ne mogu sada ništa komentirati", rekao je Roglić za Index kada smo ga upitali za komentar o posljednjim događajima u Pivovarni Laško.

Zbog dokapitalizacije uskoro će se sazvati skupština Pivovarne Laško, a dokapitalizacijom ne prodajom udjela u Mercatora, ova će slovenska tvrtka definitivno izbjeći bankrot.   

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara