Rončević i OESS razriješili nedoumice oko kaznenih predmeta iz nadležnosti vojnih sudova

NA ZAHTJEV Misije OESS-a u Hrvatskoj, ministar obrane Berislav Rončević razgovarao je u utorak s Peterom Semnebyjem, a sastanak sazvan na temu napredovanja Hrvatske u pristupanju euroatlantskim integracijama bio je prigoda da se voditelju misije OESS-a, između ostalog, pojasne nedoumice oko kaznenih predmeta koji su bili u nadležnosti vojnih sudova.

U izjavi novinarima Rončević je kazao da je prvog čovjeka OESS-a u Hrvatskoj, između ostalog, zanimalo postupanje MORH-a u kaznenim predmetima koji su bili u nadležnosti vojnih sudova i tužiteljstava, u razdoblju kada je vojno sudstvo bilo izdvojeno.

"Veleposlaniku Semnebyju sam rekao da su svi predmeti započeti u toj organizaciji sudstva predani redovnim sudovima, te da MORH nema nikakvu nadležnost u tim kaznenim predmetima", objasnio je Rončević.

Minsitar je kazao da je svog sugovornika izvijestio da "MORH ne sudjeluje u, kako je rekao veleposlanik Semneby, uhićenjima određenog broja povratnika".

Vojna policija je zadužena samo za vojno djelatne osobe, pojasnio je Rončević.

MORH se, rekao je Rončević, također obvezao da će u najkraćem roku izvijestiti OESS o "poštivanju vlasničkih prava nad stambenim objektima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, koji je trajao trostruko dulje od najavljenog, Semneby je rekao da je s ministrom Rončevićem posebice razgovarao o Akcijskom planu za članstvo (MAP) i političkom dijelu Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Ukratko, razgovarali smo o "naporima koje Hrvatska ulaže u napredovanju prema euroatlantskim integracijama i načinima na koje dijelovi međunarodne zajednice mogu Hrvatskoj pomoći u daljnjem napredovanju".

Semneby je ocijenio da se, "glede općenitih ciljeva", aktivnosti iz spomenutih programa podudaraju s radom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Čestitajući Hrvatskoj na pozitivnom mišljenju Europske komisije, Semneby je kazao da "pozitivan avis predstavlja dobru osnovu za rješavanje nekih težih pitanja s kojima se Hrvatska suočava".

U šturoj je izjavi ponovio da Hrvatsku vidi kao čimbenika u stabiliziranju stanja u jugoistočnoj Europi, te da bi, u tom smislu, "mogla postati važan igrač".

"Hrvatska ima izvanrednu priliku da... pridonese jednom od strateških ciljeva EU i NATO-a, da pomogne u stabiliziranju jugoistoka Europe", rekao je Semneby.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara