Rončević o lokaciji radara na Učki

Ministar obrane Berislav Rončević na današnjem je predstavljanju u Rijeci rješenja instalacije radarskog sustava FPS117 na Učki, u sklopu postojećih postrojenja HTa, naveo da ono predstavlja najmanji zahvat u prostoru i najmanje zagađenje te da sadašnje Ministarstvo obrane nije nikada inzistiralo na postavljanju radara na samom vrhu Učke Vojaku i rušenju tamošnjeg vidikovca.

Ministar Rončević rekao je da se u razgovoru s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom uvidjelo da je do sada bila riječ o nesporazuma oko lokacije tih radara između Ministarstva obrane i Poglavarstva te županije, pa i poglavarstava tamošnjih gradova i općina. Iz tog razlog, istaknuo je, priređeno je današnje predstavljanje. Postrojenja HT-a nalaze se na udaljenosti od oko 200 metara od vrha Vojaka na vršnom grebenu Učke. Uz njih, u sada ograđenom prostoru je i televizijski odašiljač.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Mate Raboteg rekao je da taj radarski sustav nije zastario te da postiže iste ili bolje ciljeve od starijih radarskih sustava s manjom snagom isijavanja, ali s boljom softverskom obradom podataka. Dodao je kako je sustav iz kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, ali da ima softverski sustav iz 2000. Naveo je da taj sustav ne proizvodi štetno ionizirajuće zračenje.

Načelnik Službe za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Ivo Bačić na predstavljanju sustava, uspoređujući predloženu lokaciju prethodnog MORH- na vrhu Brgudu i ovu na vrhu Učke, rekao je da bi za Brgud bilo potrebno izgraditi prilaznu cestu i infrastrukturu te kako bi to bio puno veći zahvat u prirodi uz trajnu devastaciju okoliša. Cijena izgradnje na Učki bit će do 10 milijuna kuna, a na Brgudu bi bila 22 milijuna, naveo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom radaru na Učki bit će četiri do pet vojnika, a prolaz civilima uz objekt neće se ograničavati. Rončević je rekao da će gradnja početi krajem godine ako taj prijedlog lokacije odobri Županijska skupština. Kako taj sustav treba služiti 80 posto civilnoj kontroli zračnog prostora, vjerojatno će nakon uspostave biti predan Ministarstvu prometa, mora i razvitka, rekao je. Dodao je da bi svako daljnje protivljenje izgradnji radara na toj lokaciji bilo znak inata.

Uskoro počinje izgradnja triju radara na Papuku, u Borincima i na Sljemenu, a preostaju još taj na Učki i na Pelješcu. Cijeli sustav treba biti dovršen 2005., najavio je Rončević.

(Hina) xdsil ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara