Rončević: Tomurad je smijenjen i zbog stopiranja poziva Thompsonu na obavijesni razgovor

MINISTAR Berislav Rončević danas je novinarima ponovio riječi iz jučerašnjeg službenog priopćenja, kojima se smjena načelnika Policijske uprave zagrebačke Marijana Tomurada objašnjava nedovoljnom koordinacijom i nadzorom rada Prve policijske postaje Zagreb. Iz istog razloga su smijenjeni načelnik Prve policijske postaje Daniel Žugela i njegov pomoćnik Marko Amidžić.

No, Rončević je rekao kako se ti propusti u radu dotiču i zagrebačkog koncerta Marka Perkovića Thompsona, odnosno, odgovorni su zbog stopiranja poziva na obavijesni razgovor Thompsonu nakon kaznene prijave koju je protiv njega podnio inspektor Josip Gašparac. Ministar unutarnjih poslova kaže da nije bilo razloga za stopiranje poziva, istaknuvši da poziv na obavijesni razgovor ne znači da se osobu sumnjiči za neki prijestup, nego da policija smatra da od njega može dobiti informacije koje pomažu rasvijetliti okolnosti nekog slučaja.

"To je neprofesionalan rad i zbog toga smo se odlučili na kadrovske promjene", rekao je Rončević.

"Smjena nema veze sa suspenzijom inspektora Gašparca"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rončević je s druge strane, odbio povezivanje smjene Tomurada sa suspenzijom Josipa Gašparca koji je i podnio kaznenu prijavu protiv Thompsona, rekavši samo da se protiv inspektora vodi postupak na Disciplinskom sudu.

Daleko od toga da je postupanje nakon koncerta Marka Perkovića Thompsona najveći propust zagrebačke policije. Poznat je cijeli niz pritužbi na djelovanje najveće hrvatske policijske uprave, poglavito zbog velikog broja nerazjašnjenih slučajeva.

Ubojstvo Davora Zečevića, premlaćivanje direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića, kao i novinara Dušana Miljuša, ometanje istrage u vezi protuzakonitog odvođenja Mirjane Pukanić u psihijatrijsku bolnicu Vrapče, te posljednji slučaj u kojem je policijski inspektor Josip Gašparac smijenjen jer je kriminalistički obrađivao Marka Perkovića Thompsona zbog koncerta održanog na Trgu bana Josipa Jelačića, tek su najpoznatiji propusti zagrebačke policije.

D.M.
Foto: Mup

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara