Rop: Nedopustiv incident uperen protiv EU

SLOVENSK premijer Anton Rop u srijedu je u izjavi za javnost ocijenio da je zadržavanje 12 slovenskih državljana, među kojima i dvojice zastupnika u parlamentu, "nedopustiv incident koji Hrvatsku udaljava od Europske unije".

Rop je izjavio da je odmah nakon incidenta u telefonskom razgovoru pozvao hrvatskog premijera Ivu Sanadera da pusti uhićene, te da će slovenska vlada o incidentu raspravljati na sutrašnjoj redovnoj sjednici i donijeti potrebne mjere.

"Slovenska će vlada upotrijebiti sve instrumente koji su europski i u kontekstu europske politike. Po našem je mišljenju to nije bio incident napravljen u Sloveniji i protiv Slovenije nego je i uperen protiv Europske unije, pa očekujemo da će Europska komisija i njeni predstavnici adekvatno reagirati", rekao je Rop novinarima.

Isto tako rekao je da je pozvao na konzultacije u Ljubljanu veleposlanika u Hrvatskoj Petera Bekeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rop je rekao da će se zbog incidenta z Ljubljanu prijevremeno iz New Yorka, gdje je prisustvovao zasjedanju generalne skupštine UN-a, vratiti i ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

Slovenske televizijske postaje objavile su večeras i telefonski razgovor s predsjednikom Pučke stranke Janezom Podobnikom koji je ponovio da je smatrao da se ne treba legitimirati hrvatskoj policiji jer da se nalazio na slovenskom teritoriju.

Dvanaestero slovenskih državljana koji su oko 16,30 sati zbog ilegalnog ulaska u Hrvatsku i odbijanja utvrđivanja identiteta privedeni u bujsku policijsku postaju, nakon saslušanja u srijedu oko 22 sata pušteni su na slobodu i prepraćeni do graničnog prijelaza, potvrdila je glasnogovornica istarske Policijske uprave Štefanija Prosenjak Žumber.

Rekla je kako će protiv 12-ero slovenskih državljana, koji su zatečeni kod graničnog prijelaza Plovanija, biti podnesena prekršajna prijava zbog povrede Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o kretanju i boravku stranaca u Hrvatskoj.

Opovrgnula je tvrdnje slovenskih medija kako je hrvatska policija tijekom uhićenja slovenskih državljana, uglavnom članova Slovenske pučke stranke, ozlijedila predsjednika te stranke Janeza Podobnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara