Rop: Većina otvorenih pitanja riješit će se tek s ulaskom RH u EU

MANDATAR nove slovenske vlade Anton Rop izjavio je u utorak da će većina otvorenih pitanja s Hrvatskom biti riješena tek kad i Hrvatska uđe u Europsku uniju.

´Konačno i cjelovito rješenje naših odnosa s Hrvatskom ili barem većine njih donijet će uključenje Hrvatske u EU. Želim da to bude što prije´, rekao je Rop u razgovoru za slovenski radio.

On je dodao da istog trenutka kad Hrvatska uđe u EU ´velikih problema´ kao što su ´granični, pa i pitanje nuklearke Krško´ više neće biti.

Mandatar nove vlade, koja bi trebala biti potvrđena u četvrtak i u kojoj neće biti većih izmjena u odnosu na raniju Drnovšekovu, zauzeo se u razgovoru za slovenski radio da slovenski parlament ipak ratificira sporazum o Krškom.

Mandatar Rop je rješavanje bilateralnih odnosa s Hrvatskom ocijenio vrlo kompliciranim i ´teškim´.


´Parafirani sporazum o granici je jaka slovenska pregovaračka pozicija od koje ne treba odustati, a pitanje štediša Ljubljanske banke rješava se multilateralno u Baselu. Problemi se ne mogu riješiti preko noći nego postupno´, rekao je novi slovenski mandatar.

Ropa slovenski analitičari procjenjuju kao čovjeka koji će nakon dugotrajne Drnovšekove premijerske karijere pripremati liberalne demokrate (LDS), najjaču vladajuću stranku, za redovne parlamentarne izbore koji se održavaju 2004. godine i neće previše riskirati na području vanjske politike.

Na domaćem planu, Rop je kao glavne ciljeve najavio smanjenje inflacije i financijsku stabilizaciju, kao pripreme za ulazak u Europsku uniju, ali je u svojim prvim nastupima dao do znanja da neće biti ´šok terapije´ koja bi izazvala još veću nezaposlenost i smanjenje gospodarskog rasta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara