Rop: Vlada bila neuspješna u odnosima s Hrvatskom

SLOVENSKI premijer Anton Rop u srijedu je na konferenciji za novinare na kraju mandata ocijenio da na vanjskopolitičkom planu njegova vlada nije bila najuspješnija u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom.

"U odnosima s Hrvatskom nije učinjen korak naprijed, ali su za dogovor potrebne dvije strane", rekao je Rop, dodajući da otvorena pitanja čekaju novu slovensku vladu i da se nada da će u odnosima dviju država biti "više prostora za dijalog i traženje rješenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ropov ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl ocijenio je pak dan ranije na svojoj završnoj konferenciji da je zadovoljan što nova vlada ima jednaka stajališta kao i dosadašnja kad je riječ o odnosima s Hrvatskom.

Rop nakon završetka mandata ostaje zastupnik u parlamentu, gdje je na listi svoje stranke izabran na izborima 3. listopada, a ostaje i predsjednik Liberalne demokracije Slovenije (LDS). Stranka će sredinom mjeseca imati izborni kongres. Vajgl koji je profesionalni diplomat bit će pak savjetnik u uredu predsjednika države Janeza Drnovšeka.

Nova slovenska vlada premijera Janeza Janše u kojoj će nakon petomjesečne stanke mjesto šefa slovenske diplomacije ponovno preuzeti Dimitrij Rupel trebala bi biti potvrđena u petak u parlamentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara