Rossin: Potaknuti povratak prognanih Hrvata iz BiH

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin izjavio je u petak u Sarajevu kako je potrebno pojačati napore ne bi li se ubrzao povratak izbjeglih i prognanih bosanskohercegovačkih Hrvata njihovim prijeratnim domovima.

Rossin je u Sarajevu boravio zajedno s američkim veleposlanikom u Srbiji i Crnoj Gori Williamom Montgomeryjem gdje im je domaćin bio veleposlanik SAD u BiH Clifford Bond.

Oni su se tijekom dan sastali s članovima Predsjedništva BiH, a veleposlanik Bond nakon toga kazao je novinarima kako je razgovarao o pitanjima regionalne suradnje, prije svega o povratku izbjeglica, borbi protiv organiziranog kriminala te privođenju osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Veleposlanik Rossin izjavio je kako je posebice ohrabren onim što je čuo od hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića a odnosi se na spremnost bosanskohercegovačkih vlasti da podupru povratak izbjeglica te posebice Hrvata iz BiH koji su potražili utočište u Hrvatskoj.

"Čović je kazao kako se sigurnosno stanje u BiH značajno promijenilo nabolje te da postoje uvjeti za povratak prognanih Hrvata. Želim ohrabriti vlasti da takvu poruku pošalju i u Hrvatsku", kazao je Rossin istaknuvši kako se bosanskohercegovački Hrvati mogu i trebaju vratiti svojim prijeratnim domovima.

Komentirajući regionalnu suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala, veleposlanik Rossin je pohvalio postupke hrvatske Vlade.

On je istaknuo kako je stanje u ovoj oblasti značajno promijenjeno na bolje nakon izbora 2000. godine dodavši kako američka administracija cijeni mjere što ih poduzima Račanova vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rossin je kazao kako je posebice bila važna nazočnost hrvatskog premijera na pokopu ubijenog predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića.

"To je bila važna politička poruka", kazao je američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Rossin je međutim izrazio očekivanje kako će u Hrvatskoj biti poduzeti dodatni napori ne bi li se njena policija i pravosuđe učinili još efikasnijima kao i da će se ubrzati institucionalne reforme koje bi to osigurale.

Američki veleposlanik u Beogradu Montgomery ocijenio je kako su srbijanske vlasti u proteklim tjednima ostvarile "spektakularne uspjehe" u borbi protiv orgaiziranog kriminala ali je upozorio kako se zajednica Srbije i Crne Gore još suočava s opasnostima koje predstavljaju "kriminal bijelih ovratnika" te krijumčarske mreže, primjerice one umiješane u protuzakonitu trgovinu duhanskim proizvodima.

Montgomery je također upozorio kako su kriminalci iz SCG i BiH definitivno povezani te da ih se ne može poraziti bez regionalnog pristupa tom problemu.

Američki veleposlanik u BiH Bond izjavio je kako BiH upravo zbog toga mora što prije dobiti učinkovite agencije na državnoj razini koje će boriti protiv kriminala.

(Hina) rm sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara