Ruanda ukida smrtnu kaznu

RUANDANSKA vlada izglasala je ukidanje smrtne kazne. Prijedlog mora proći glasanje u parlamentu i ako prođe, smrtne kazne svih zatvorenika koji čekaju smaknuće bit će promijenjene u doživotne zatvorske kazne.

Vlada se nada da će im ovo pomoći pri odnosima s drugim zemljama koje uhite tražene ruandske ratne zločince, ali ih nisu spremne predati zato jer se ne slažu s praksom kažnjavanja smrtnom kaznom.

U Ruandi je u 100-dnevnom genocidu 1994. u etničkim sukobima etničkih grupa Hutu i Tutsi  poubijano oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua.

Većina razvikanih suđenja za genocid odvija se pred Međunarodnim sudom za zločine u Ruandi, pandanu haškog suda za bivšu Jugoslaviju. Tamo je od 1997. za genocid osuđeno 29 vođa, a petorica su oslobođeni. U Ruandi su frustrirani zbog sporosti procedure i žele zločincima suditi kod kuće.

Neki preživjeli iz vremena genocida pobunili su se protiv ukidanja smrtne kazne, tvrdeći kako je doživotni zatvor preblag za vođe pokolja, ali većina ljudi u Ruandi slaže se s promjenom zakona.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara