Rumsfeld niječe da je američka vojska previše opterećena ratovima

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld zanijekao je u srijedu izvješća po kojima je američka vojska previše opterećena zbog ratova u Iraku i Afganistanu i ustvrdio da su je borbe zapravo ojačale.

"To nije u skladu s činjenicama", rekao je Rumsfeld na konferenciji za novinare reagirajući na izvješća.

U izvješću koje je naručio Pentagon umirovljeni časnik Andrew Krepinevich upozorio je da je američka kopnena vojska tako opterećena ratovima u Iraku i Afganistanu da možda neće moći unovačiti dovoljno snaga da bi porazila pobunjenike u Iraku.

U drugom izvješću demokrati su zaključili da je vojska pod jakim pritiskom i upozorili na krizu u novačenju vojnika.

Rumsfeld je rekao kako su američke vojne snage "iznimno sposobne" te da su u borbama dodatno očvrsnule. "Ovo nisu snage iz doba mira iz vojarni", rekao je.

Rumsfeld je naveo kako SAD ima više od 1,4 milijuna aktivnih vojnika i oko 2 milijuna u Nacionalnoj gardi i pričuvi od kojih je samo 138.000 u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krepinevich je zaključio da kopnena vojska ne može dovoljno dugo održati tempo čestog razmještanja snaga u Iraku kako bi porazila pobunjenike.

Rumsfeld je naglasio da nije toliko važno koliko je vojska brojna nego kako je organizirana dodajući kako američka vojska provodi reorganizaciju usmjerenu na stvaranje lakših i bržih snaga koje će se bolje suočiti s izazovima 21. stoljeća poput terorizma.

Američka kopnena vojska je 2005. unovačila 6.600 vojnika manje od planiranih 80.000 i tako prvi put nakon 1999. nije ostvarila cilj u novačenju.

Vojska sada nastoji privući starije novake povisujući njihovu dob s 35 na 42 godine i pokušava ponovno uključiti prijašnje vojnike.

(Hina) xsl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara