Rumsfeld odbacio kritike da nije odobrio veće snage u Iraku

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld odbacio je u nedjelju sve snažnije kritike da su Amerikanci podcijenili otpor Iračana kao i da je bio protiv većih invazijskih snaga u Iraku.

Rumsfeld je zanijekao da su američke snage zaustavile napredovanje prema Bagdadu.

"Nalazimo se na 80 km od Bagdada", rekao je Rumsfled na televiziji ABC. "Zatvaramo ga sa sjevera i juga, a toliki idu okolo i pričaju da stvari ne idu dobro. Ovaj plan funkcionira."

Kritičari kažu da Pentagon nije predvidio snažan otpor iračkih snaga i da se previše pouzdavao u brzi pad režima Saddama Husseina i mnogo topliji doček Iračana nego što se dogodio.

Suočen s optužbama da je utjecao da ratni plan plan predvidi manje snaga nego što je potrebno, Rumsfeld je zanijekao da je odbacio zahtjeve vojnih planera da se u ratu u Iraku angažira daleko više snaga nego što je sada na bojištu.

"To nije istina", rekao je Rumsfeld u nedjelju za Fox News.

"Ako pitate bilo koga tko je sudjelovao u planiranju u Središnjem zapovjedništvu čut ćete da su dobili sve što su tražili", kazao je on.

Rumsfeld je odbacio i medijska izvješća da je došlo do zastoja u borbama i napredovanju prema Bagdadu zbog neočekivanog otpora Iračana i razvučenih linija opskrbe.

"Nemamo planova za stanke ili prekid vatre ili bilo što drugo", kazao je Rumsfeld za televiziju ABC.

Rumsfeld je rekao da je plan napravio zapovjednik operacija u Iraku general Tommy Franks zajedno s Glavnim stožerom američke vojske.

"Bio bih oduševljen da mogu prisvojiti zasluge za njega. To je dobar plan. To je kreativan i inovativan plan, i funkcionirat će", rekao je on.

Rumsfeld je napao kritičare ratne strategije koji tvrde da su Sjedinjene Države podcijenile otpor Iračana.

"Prošlo je tek devet dana. Malo je prerano za autopsiju", kazao je on.

Američki časopis New Yorker i drugi mediji u nedjelju pišu kako je Rumsfeld odbacio zahtjeve generala Franksa i Pentagona da se kopneni rat u Iraku započne s više snaga i tenkova.

Mediji krive Rumsfelda i njegove savjetnike u Pentagonu da su utjecali na plan raspoređivanja snaga u Iraku kako bi dokazali da manje snage mogu lako poraziti Saddama Husseina. Rezultat toga je da su invazijske snage premalene, slabo zaštićene, loše ospskrbljene i da sada očekuju pojačanje od oko 120.000 vojnika koje neće biti na ratnom poprištu još tjednima.

Zapovjednik operacija u Iraku general Tommy Franks u nedjelju je odbacio medijska izvješća da je Rumsfeld nedopušteno utjecao na ratni plan. Franks je rekao novinarima da je on kao zapovjednik operacija planirao vojni pohod u Iraku.
Načelnik Glavnog stožera američke vojske general Richard Myers je u nedjelju također kazao kako je ratni plan djelo generala Franksa.

Koalicijske snage protiv Iraka su upravo ono što je želio general Franks, rekao je Myers novinarima.

"Snage su upravo ono što je general Franks želio, o čemu su se suglasili svi zapovjednici, o čemu se on suglasio, o čemu smo se svi složili dok smo nastojali složiti plan", rekao je on.

Myers je rekao da se ratne operacije u Iraku odvijaju prema planu i da snage pristižu u Irak kako je planirano mjesecima ranije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara