Rumsfeld se sastao s američkim vojnicima na granici dviju Koreja

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld posjetio je u utorak prvu liniju razdvajanja između Južne i Sjeverne Koreje i sastao se s američkim vojnicima koji će uskoro biti premješteni iz toga područja u sklopu globalnog prerazmještaja vojnih snaga Sjedinjenih Država.

Rumsfeld je u ponedjeljak uvjerio južnokorejske čelnike da planovi Pentagona o prestrojavanju vojske neće umanjiti američke sposobnosti da zastraši Sjevernu Koreju ili značiti da je četvrto azijsko gospodarstvo prepušteno na milost i nemilost golemoj sjevernokorejskoj vojsci.

Rumsfeld je u utorak helikopterom doletio u kamp Casey, jednu od 17 baza 2. pješačke divizije s oko 14.000 vojnika, koji jamče sigurnost Južne Koreje i odgovor na mogući napad sjevernog susjeda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, divizija će se možda premjestiti s granice u sklopu šireg prestrojavanja vojnih snaga, za što neki u Seulu strahuju da bi moglo potaknuti Sjevernu Koreju na akciju.

Rumsfeld i južnokorejski ministar vanjskih poslova Cho Young-kil odobrili su plan premještaja 37.000 vojnika smještenih u Južnoj Koreji, koji uključuje prebacivanje 2. pješačke divizije i velikog garnizona u Seulu u niz vojarni smještenih južno od glavnog grada, oko 50 kilometara južno od granice sa Sjevernom Korejom.

Baza koju je u utorak posjeti američki ministar obrane smještena je 13 kilometara južno od demilitarizirane zone (DMZ), gusto minirane i ograđene ničije zemlje koja razdvaja dvije Koreje. Zona je 240 kilometara duga i četiri kilometara široka. Smatra se da Sjeverna Koreja čak 70 posto od svojih 1.1 milijuna aktivnih vojnika (peta vojska po brojnosti u svijetu) drži u neposrednoj blizini DMZ-a. Sjevernokorejci u pričuvi imaju još 7.5 milijuna vojnika, a njihove specijalne jedinice (100.000 pripadnika) najbrojnije su na svijetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara